Osama bin Ladeni poeg leidis pereliikmed üles Iraanist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omar bin Laden ja tema Briti päritolu abikaasa Zaina al Sabah-Bin Laden.
Omar bin Laden ja tema Briti päritolu abikaasa Zaina al Sabah-Bin Laden. Foto: Reuters / Scanpix

Pärast 11. septembri rünnakuid Afganistanist jäljetult kadunud Osama bin Ladeni naine ja lapsed elavad Iraanis salajases ja hästi valvatud majas, kirjutab ajaleht The Times.

Viimased kaheksa aastat on bin Ladeni pereliikmete kohta tulnud väga erinevaid teateid. Näiteks on väidetud, et osad tema lapsed on surma saanud pommitamistes ja osad liitunud isaga tema terrorivõrgustikus.

Nüüd on selgunud, et üks Osama naistest, kuus tema last ja 11 lapselast elavad Teherani lähedal. Neil pole lastud välismaailmaga ühendust võtta ning Iraani enda võimud on korduvalt eitanud seda, et maailma tuntuima terroristi pereliikmeid võiks elada nende riigis.

Nüüd paluvad teised bin Ladeni pereliikmed, et neil inimestel, keda nad kutsuvad 9/11 unustatud ohvriteks, lubataks Iraanist lahkuda.

Al-Qaeda liidri vanuselt neljas poeg, 29-aastane Omar Ossama bin Laden ütles, et ta ei teadnud kuni novembrikuuni, et tema vennad ja õed on jätkuvalt elus. Siis sai ta neilt telefonikõne. Sellest selgus, et nad pagesid Afganistanist vahetult enne 9/11 rünnakuid ja kõndisid Iraani piirile. Sealt viidi nad Teherani, kus neid on peetud valve all ja öeldud, et lahkuda ei tohi nad omaenese turvalisuse pärast. Vanim praegu Iraanis elavatest lastest, Saad, oli toona 20, Ossman 17, Muhammad 15, Fatma 14, Hamza 12, Iman 9 ja Bakr, 7.

Omar Ossama bin Ladeni väitel ei vasta tõele kuulujutud, justkui oleks Muhammad isa järel Al-Qaeda juhtkonnas number kaks ning terroriorganisatsiooni tegemistes osalenuks ka Saad, kes hukkus väidetavalt umbes poolteist aastat tagasi USA droonirünnakus. Tema sõnutsi elab Muhammed jätkuvalt Teheranis ja Saad pages sealt vähem kui aasta eest.

Tütar Iman olla pagenud Teherani valvealusest majast mõne nädala eest ja jõudnud Saudi Araabia saatkonda, kus ootab nüüd luba Iraanist lahkumiseks.

Omar Ossama bin Laden elas koos isaga Sudaanis ja Afganistanis kuni lahkus sealt enne 9/11 rünnakuid. Nüüd loodab ta, et pereliikmetele antakse luba Iraanist lahkumiseks ning taasliitumiseks tema ema, venna ja kahe õega, kes elavad Süürias, või tema ja tema naisega, kes on praegu Kataris.

«Nad on lihtsalt süütud ohvrid nagu iga teinegi, keda 9/11 ja 7/7 kohutavad sündmused tabasid,» rääkis Omar Ossama bin Laden. «Need beebid ja lapsed ei ole iialgi saanud mingisugust haridust, iial teinud ühelegi inimesele liiga, iialgi õppinud relvi kasutama ega iial kuulunud Al-Qaedasse. Me tahame lihtsalt olla perekonnana koos. Mul on praeguseks 11 õe- ja vennalast, kes on sündinud Afganistanis või Iraanis ja keda ma pole kunagi näinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles