Peaminister Ansip ja Bulgaaria president: ELi idapartnereid ei jäeta üksi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip ja Bulgaaria president Rosen Plevneliev.
Peaminister Andrus Ansip ja Bulgaaria president Rosen Plevneliev. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansipi ja Bulgaaria presidendi Rosen Plevnelievi tänane kohtumine keskendus Euroopa Liidu naabruspoliitikale.

Keskseks teemaks oli idapartnerlus  – Euroopa Liidu üks mehhanisme, millega mõjutada naaberriikide arengut ning poliitilisi ja majanduslikke reforme. Ansip ja Plevneliev pidasid väga oluliseks novembris Vilniuses toimuvat idanaabruspoliitika tippkohtumist, millelt oodatakse edasiminekut Euroopa Liidu ja idapartnerriikide suhetes.

«Oleme omalt poolt teinud kõik, et Vilniuse tippkohtumine kujuneks edukaks,» kinnitas Ansip. «Me töötame selle nimel, et tippkohtumisel parafeeritakse assotsiatsioonilepe Gruusia ja Moldovaga ning allkirjastatakse Ukrainaga. Ühtlasi soovime konkreetset ajalist plaani nende lepingute kiireks ning täiemahuliseks rakendamiseks.»

Peaministri sõnul tuleb lepingute lõplikuks jõustamiseks veel palju teha ja see nõuab reformidega jätkamist. Ta lisas, et Euroopa Liidu riigid peavad idapartnerlusriike nende reformides toetama.

«Partnereid ei tohi jätta üksi,» ütles peaminister Andrus Ansip.

Ansip ja Plevneliev olid ühel meelel, et vaid idapartnerlusriigid ise saavad otsustada Euroopa Liiduga lõimumisega seotud valikute üle ning kolmandate riikide surveavaldused neile ei ole aktsepteeritavad.

Kohtumisel arutati ka Euroopa Liidu transporditaristuga seotud küsimusi. Nii Ansip kui ka Plevneliev rõhutasid, et Euroopa eri osi ühendava infrastruktuuri väljaehitamine on ülioluline nii majanduslikult kui ka poliitiliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles