Martin Herem: maailm lihtsalt vaatab pealt

Martin Herem
, kolonel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Herem
Martin Herem Foto: Erakogu

Sündmused Süürias, nagu mitmed varasemadki teistes riikides, on sundinud rahvusvahelist üldsust reageerima. Seisukohad on erinevad: kas sekkuda või mitte teise riigi siseasjadesse, kas ühel või teisel moel sekkumine ei muudaks kogu regioonis olukorda veel hullemaks. Just suurema stabiilsuse nimel tuuakse tihti ohvriks väiksemaid kaotusi, vahel terveid rahvaid.

Oma seisukoha peab võtma ka Eesti, nii riigi kui rahvana. Kas me seejuures lähtume õiglusest või kalgist otstarbekusest, jääb vahel küsitavaks.

Meie oma ajalugu toob hea näite õigluse ohverdamisest stabiilsuse nimel. Eesti metsavendadest ilmunud raamatutes ja artiklites on pööratud tähelepanu konkreetsetele isikutele, sündmustele, arvudele. Nende taustal tuleks meil aga pöörata tähelepanu tervikule. Mida tähendasid metsavennad nõukogude võimule ja rahvale, kuidas asetusid nad NSVLi sise- ja välispoliitikasse ning kuidas võrrelda metsavendlust tänapäeva maailmas tegutsevate vastupanuliikumistega?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles