Mitut riigieksamit tehti tänavu viimast korda

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksam
Eksam Foto: Ants Liigus

Järgmisel aastal rakenduvad lõpetajatele uued gümnaasiumi lõpetamise tingimused, kus kõikidele on kohustuslik sooritada eesti keele, matemaatika ja võõrkeele riigieksamid, mistõttu sel aastal 10. ja 11. klasside õpilased enam riigieksameid ei teinud.

Sel aastal sooritas riigieksameid 11 315 inimest. Kõige rohkem tehti eesti keele riigieksamit, mis on eesti koolide õpilastele kohustuslik, kokku 7931 eksaminanti. Sellel järgnesid inglise keel 6562 eksaminandi ja ühiskonnaõpetus 5688 eksaminandiga. Kõige vähem tehti prantsuse keele, saksa keele ja vene keele (võõrkeelena) riigieksameid, teatas SA Innove.

Kuna järgmisel aastal lõpetajatele rakenduvad uued gümnaasiumi lõpetamise tingimused, siis sel aastal 10. ja 11. klasside õpilased enam riigieksameid ei teinud. Seetõttu vähenes tänavu järsult geograafia ja keemia eksamite sooritajate arv, sest varem tegid paljud noored neid enne 12. klassi. Keemia riigieksami tegijate arv langes 1736 õpilase pealt 625le ning geograafia 5095 pealt 1142le.

Poisid ja tüdrukud said eksamitel keskmiselt peaaegu samalaadseid punkte, vahe oli keskmiselt ainult 1,3 punkti tüdrukute kasuks. Suurim erinevus oli eesti keeles, kus tüdrukute eelis oli 6,1 ja matemaatikaeksamil 5,8 punkti.

Järgmisel õppeaastal tuleb gümnaasiumi lõpetajal sooritada kohustusliku riigieksamina võõrkeele eksam. Õpilane saab valida inglise, saksa, prantsuse keele või vene keele eksami vahel.

Prantsuse, saksa ja vene keeles sooritavad õpilased SA Innove kaudu riigieksamina rahvusvaheliselt tunnustatud eksamid. Senises vormis riigieksamiks jääb sihtasutuse ettevalmistamisel inglise keele eksam. Samuti on järgmisest kevadest võimalik esitada võõrkeele eksami asemel tunnistus rahvusvahelise inglise, prantsuse, saksa või vene keele eksami sooritamisest vähemalt B1-tasemel.

Lisaks riigieksamitele tuleb gümnaasiumi lõpetamiseks sooritada koolieksam – eksami koostab, viib läbi ja seda hindab kool. Õpilane peab gümnaasiumi jooksul sooritama uurimustöö, mille tingimused on kehtestatud kooli õppekavas.

SA Innove avalikustab riigieksami tulemuste üldstatistika ja statistika ainete kaupa ning samas paneb avalikkusele südamele, et statistiliste andmete tõlgendamisel ja nende põhjal järelduste tegemisel on vaja võtta arvesse andmete sisulist tausta.

SA Innove kasutab riigieksamite tulemuste statistikat sisendina eksamite kvaliteedi ja võrreldavuse tagamisel ning avaldab andmed koole reastamata.

2013. aasta riigieksamite statistika ainete lõikes on leitav SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles