Jõuluajal maha sadanud lumi ummistab Eesti linnu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumme mattunud auto eile Tartus Vaba tänaval.
Lumme mattunud auto eile Tartus Vaba tänaval. Foto: Margus Ansu

Pühade ajal sadas enamikus linnades maha korralik lumevaip, mis tekitas autojuhtidele ja jalakäijatele liikumisel tõelist peavalu. Masuaeg paneb ka lume väljaveol kommunaalametnikud kukalt kratsima.



Õnneks olid pikad pühad ja liiklust vähem, mistõttu said ka tänavakoristajad kogu oma tehnikapargi täie hooga töösse rakendada. Ainuüksi Tallinnas veeti linnast välja 6050 kuupmeetrit lund.

«Oleme suured tänavad ja ka kõrvaltänavad suutnud lahti lükata,» ütles Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak eile hommikupoolikul. «Lumekoristuseks meil raha on, aga väljaveoks napib.»

Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Madis Tammeoru telefon oli eile lume pärast punane. «Katsume lume nii ära mahutada, et inimesed linnas sõita ja kõndida saaksid,» kinnitas ta. «Lund ära vedada me ju ei saa, raha pole. Praegu oleme seda tööd teinud järgmise aasta arvel.»

Vallid kasvavad


Kuressaare linnamajanduse allasutuse juhataja Urmas Raik kinnitas Oma Saarele, et ettevõte annab võitluses libeduse ja lumega endast parima. Tema sõnul pole päris igale poole veel jõutud.

«Otsest kulurida lumekoristuseks ega ka libedusetõrjeks ei ole. Linnamajanduse eelarve on tervikeelarve,» ütles ta ning tunnistas, et osa kergliiklusteedest jääb puhtaks tegemata.

Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš kinnitas, et sel aastal jättis linn kolme tänavakoristusfirmaga sõlmitud lepingutest lume väljaveo püsitasu välja. See tähendab, et veo peab linna kommunaalamet juurde tellima. Kõige enam tuleb seda teenust kasutada vanalinnas, mis muidu upuks kiiresti lumme.

Tallinna kommunaalameti juhataja Ain Valdmann ütles, et kui vaja, siis veetakse lund välja igast linnaosast.

Firma Jaaksoni Linnahooldus juhataja Urmas Teeorg märkis, et nad veavad praegu lund linnast välja üpris vähe, kuna tellimust ei ole lihtsalt tulnud. Samas mainis ta, et mõnest Põhja-Tallinna asumist, aga ka näiteks Endla tänava äärest tuleks liiga suureks kasvanud lumevallid küll minema viia.

Tallinna tänavakoristusfirmade Teho ASi ning Tänavapuhastuse ASi juhid kinnitasid nagu ühest suust, et lume ladestamise kohti nad avalikustada ei soovi. Põhjus on selles, et siis hakkavad ka teised sinna lund ja sellega koos ka muud prahti vedama ning pärast on pahandust palju.

«Sinna veetakse siis ka prahti, vana mööblit ja muud kola, aga vastutama peame meie,» ütles Teho kõneisik Enn Proosväli. «Me oleme aastaid niisuguste asjadega puntras olnud.»
Ta lisas, et Tehol on lume väljaveoga olukord üsna nadi, sest ajutine ladestusplats on tilluke ja kui tuleb veel üks korralik lumesadu, siis võib firma hätta jääda.

Sadu kuupmeetreid


Tänavapuhastuse ASi osakonnajuhataja Tõnno Tiis kinnitas, et firmal on lume ladestamiskoht olemas ning ruumi peaks seal ka jätkuma. Ööl vastu eilset vedasid ettevõtte veokid Tallinna vana- ja kesklinnast välja 1550 ning sellele eelnenud päeval veel umbes 500 kuupmeetrit lund. Vanalinnast käib lume väljavedu igal öösel, võimalusel ka päevasel ajal.

Rocca al Mare ja Ülemiste kaubanduskeskuse juhid kinnitasid, et nad on lasknud parkimisplatsid küll lumest tühjaks lükata, kuid ei ole lund kuhugi minema vedanud, et kulusid kokku hoida. Mõlema keskuse juures on piisavalt ruumi, kus lumemäed võivad esialgu seista. Kui peaks tõesti parkimiskohti väheks jääma, siis võetakse vedu ilmselt ette.

Masu paneb kokku hoidma

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles