Lumeuputus muutis Tallinna tänavad kitsaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühtlaselt kõrge lumikate ja jätkuvalt püsivad keskmiselt külmad ilmad sundisid eile Tallinnas Nõmme metsas ühtviisi pingutama nii koera kui ka tema peremeest. Inimese parim sõber nägi tõsist vaeva hanges sumpamisega, tema peremees aga pidi kehasooja säilitamiseks end soojade riietega varustama.
Ühtlaselt kõrge lumikate ja jätkuvalt püsivad keskmiselt külmad ilmad sundisid eile Tallinnas Nõmme metsas ühtviisi pingutama nii koera kui ka tema peremeest. Inimese parim sõber nägi tõsist vaeva hanges sumpamisega, tema peremees aga pidi kehasooja säilitamiseks end soojade riietega varustama. Foto: SCANPIX

Eile hommikul Tallinnas sündinud lumerekord ei jäta kahtlustki, et pealinna eramuomanikud ja kojamehed astuvad rannahooajale vastu oma Lõuna-Eesti kolleegidest tunduvalt jämedamate biitsepsitega.



Lumikatte paksus on see üks ja kindel asi, mille poolest Tallinn pole seni suutnud Lõuna-Eestiga konkurentsivõimeline olla. Meteoroloogia- ja hüdroloogiainstituudi eilehommikune lumekaart kinnitas aga uskumatut tõsiasja, et Tallinnas on lund kaks korda rohkem kui talvepealinnas Otepääl või Tartus.

Eile kell 8 hommikul oli Tallinnas lund 62 sentimeetrit, ja arvestades seda, et lund on veel juurdegi oodata, kadus pealinna eelmine, 1968. aasta 18. märtsist pärinev Tallinn-Harku ilmajaama 59-sentimeetrine rekord ajaloo prügikasti.

Lisaks Tallinnale jäi priske lumekorra alla ka Ida-Virumaa, kus ilmataat tegi Jõhvis uue 56-sentimeetrise rekordi. Arenguruumi siiski veel jagub, sest 1924. aasta märtsis oli Virumaal Pagaris 97 sentimeetri paksune lumikate. Ärgem siiski unustagem, et praegu on alles jaanuari algus, mitte märts.

Eile kinnitati Postimehele Tallinna lennujaamast, et ilmastikuolude tõttu hilines Tallinna vaid üks reedene EasyJeti lend Londonist. Kell 12.30 saabuma pidanud ja 14 väljuma pidanud lennuk maandus ja ka väljus tunni jagu hiljem.

Katused, aiapostid ja puud said endale pirakad mütsid. Siin-seal Tallinnas ronis eramuomanik eile maja katusele, et tõmmata saunakorstna otsast maha end sinna istutanud hiiglaslik lumetorn.

Postimees vestles laupäeval Lasnamäel lund rookinud mehega, kes – soovimata oma nime avaldada – ütles, et käib kõnnitee iga tunni-paari järel üle, kui õue jälle suitsetama läheb. «Siis on parajasti nii vähe teha, et ei võta hingeldama,» rääkis ta.

Sahad ajasid teede äärde paigutatud sõidukite ette võimsaid lumevalle ja magala autoomanikud võitlesid vallide vastu käepäraste vahendite, nagu näiteks põrandaharja või ka vaibaklopitsaga.

Elamuhaldusteenust pakkuva ISS Eesti elamuhalduri Heigo Härmase sõnul on firma kojameestel nädalavahetuseti puhkepäevad, aga ekstreemsed lumeolud ajasid nemadki välja. Kojamehe ülesanne on hoida puhtad kõnniteed, tänava eest peab aga hoolitsema juba Tallinna linn.

«Töö käib kojamehel ikka endiselt labidaga,» lisas 17 Mustamäe maja elamuhaldur Härmas. «Kas teile kaevati?» küsis ta ajakirjanikult. Ei kaevatud.

«Ausalt öeldes ma saaks praegu isegi aru, kui inimesed kaebavad,» lisas mees. «Olukord on ikkagi päris keeruline.»

Samas kinnitas laupäevane ringsõit Tallinnas, et reeglina said kojamehed ja eramuomanikud oma lumerookimise ülesandega hakkama – lumi ei sadanud ju maha korraga, vaid mitme päeva jooksul.

Põhja-Tallinna, Mustamäe ja Haabersti tänavaid hooldava Jaaksoni Linnahoolduse juhataja Urmas Teeorg ütles, et ettevõte veab tänavu lund ära bussipeatustest ja ristmikelt, kus pole valget ollust enam kuhugi lükata ja see segab nähtavust.

«Ööselgi vedasime lund, aga erinevalt eelmisest aastast tänavu niisama tänavate äärest lund ära ei veeta,» lausus ta.

Sestap olid lumevallid Tallinna teede ääres Teeoru sõnul eile kohati enam kui meetri kõrgused. «Mõõdulindiga pole üle käinud,» lisas Teeorg.

Lund veab ettevõte Stroomi ranna lähistele. «Ega see hunnik polegi veel nii suur kui mullu,» lausus ta. «Sel aastal on maapind korralikult külmunud ja ka lund on lihtsam ühtlaselt paigutada.»

Teeoru kinnitusel on lumerohkus nuhtluseks jalakäijatele eelkõige seal, kus on kitsamad tänavad ja kõnnitee kohe tänava ääres. «Sellistes kohtades pole meil lund kuhugi panna,» ütles ta.

Jaaksoni Linnahoolduse juhataja lisas, et ehkki lume äravedu on töömahukas ja ka omavalitsusele kulukas, võiks linn siiski seoses lumerohkusega seda kaaluda. «Kui lund tuleb juurde, lähevad olud veel kitsamaks,» märkis ta.

Kloriide paneb Jaaksoni Linnahooldus eelkõige tähtsamatele teedele, mitte kõrvaltänavatele.

Teeoru sõnul jätkab ettevõte tänavapuhastustööd sõltumata ilmastikuoludest. Praegu ootavad teehooldajad lumesaju lõppu ja viie- kuni kümnekraadiseid ilmu.
«Siis oleks kõige mõnusam talveilm ja ka lumi püsib valge ning puhas,» selgitas Teeorg. «Kui läheb sulaks, siis määrdub ka lumi ja kõigi elu läheb lörtsi tõttu ebamugavamaks.»


Meteoroloogia- ja hüdroloogiainstituudi valvesünoptiku sõnul jätkub lumesadu ka alanud nädalal. Lund võib tänavatele juurde tuua ka prognoosi kohaselt eile õhtul elavnenud tuul.
«Lund sajab ka sel nädalal juurde,» lisas sünoptik. «Ja minu arvates on suisa rõõm, et lund on nii palju.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles