Uus edusamm rakuravis pani tantsijanna käe taas liikuma

Küllike Rooväli
, fototoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii said Eesti esimesed patsiendi enese rasvast võetud tüvirakud käe sisse, kus need kasvama hakkavad.
Nii said Eesti esimesed patsiendi enese rasvast võetud tüvirakud käe sisse, kus need kasvama hakkavad. Foto: Küllike Rooväli

Arsti juurde minnes eeldatakse ikka, et käest libiseva tervise toob tagasi tablett, salv või tinktuur. Äärmisel juhul süst või skalpell. Nüüd saab väita, et edukalt võivad tablettidele koha kätte näidata ja inimese terveks ravida ka tema enese kehast võetud rakud, mis hakkavad ümberistutatuna haiget kohta parandama.

Tavaliselt ei alga lõikus sellega, et kirurgid kangutavad toore jõuga lahti hiiglasliku vineerkasti. Doktor Andrus Loog ei hüüa seekord operatsiooni alustades õele «skalpell», vaid nõuab täpselt sama, harjunud žestiga hoopis tavalisi kääre, millega pakki kinni hoidvad plastklambrid lahti lõigata.

Koos doktor Romek Märtsiniga on eelsoojendus tehtud: uhiuus kilesse pakitud Cytori aparaat tuleb meeste käte vahel kastist välja ja vurab Loogi juhtimisel operatsioonisaali, saatmas resident Pille Kirjanen, õdedest koosnev protsessioon ning hardad pilgud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles