Hodorkovski loodab ennetähtaegsele vabanemisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski..
Mihhail Hodorkovski.. Foto: AP / Scanpix.

Mihhail Hodorkovski advokaatide esitatud taotlus Tšitaa kohtusse tema ennetähtaegseks vabastamiseks on sünnitanud Venemaal taas hulga spekulatsioone Jukose eksjuhi võimaliku vabanemise tähtaja kohta. Kohtu esindaja teatel on taotlus vastu võetud ning tõenäoliselt jõuab menetlusse kuu aja jooksul.

Hodorkovski viibib vahi all 25. oktoobrist 2003 ning 2005. aasta mais mõistis Moskva Mešanski rajoonikohus temale ja tema äripartnerile Platon Lebedevile üheksa aastat vangistust muu hulgas maksudest kõrvalehiilimise kelmuse eest: edasikaebuse järel vähenes see kaheksale aastale. Seega on Hodorkovski olnud trellide taga juba üle 4,5 aasta ehk üle poole mõistetud karistusajast, mis võimaldab tal taotleda ennetähtaegset vabanemist.


«Mingit vajadust hoida mind kinnipidamiskohas polnud algusest peale ning seda enam pole seda ka praegu. Kohtuotsuse ebaõiglaseks pidamine ning selle edasikaebamine ei saa olla ennetähtaegsest vabastamisest keeldumise aluseks,» seisab Jukose eksjuhi pöördumises.


Miljardäri väidetavale vabastamisotsusele viitas eilehommikuses raadioeetris kommunistliku ajalehe Zavtra peatoimetaja Aleksandr Prohhanov, kelle väitel olla küsimus juba otsustatud. Prohhanovi informeeritud allikate teatel saab Hodorkovski vabaduse lubaduse eest mitte tegeleda poliitikaga, ning see toimub mitte enne oktoobrit, kui riigis peaks teoks saama hulga olulisi muudatusi.


Eile pöördus ajaleht Novaja Gazeta vahendusel palvega Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi poole Mihhail Hodorkovski ema, kes palus vabastada ta vanemate kuldpulmaks sügisel. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles