Kivirähk ühendvalimistest: see teeb poliitikute elu mugavaks

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk
Juhan Kivirähk Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Sotsioloog Juhan Kivirähki hinnangul tuleb korralikult põhjendamata poliitilistesse ideedesse skeptiliselt suhtuda, valimiste sagedus ei ole Eesti poliitika hädade põhjuseks.


«Jääb mulje, nagu oleks kodaniku jaoks kõige raskem asi üldse valimas käimine ja poliitikud püüavad inimest selle eest igati eemal hoida,» sõnas kaitseuuringute keskuses vanemteadurina töötav Kivirähk.

Ta lisas, et kui poliitikute meelest parandab see, et valijad saavad neile harvemini hinnanguid anda poliitika kvaliteeti, siis tema tahab selle tõestust näha. «Arvan, et see teeb poliitikute elu lihtsalt mugavamaks, et valija neilt ainult üle nelja aasta aru pärib.»

Kivirähk märkis, et tal on tõsised kahtlused, et nelja-aastane valimistsükkel poliitikuid küll paremini ja perspektiivitundelisemalt tööle ei pane. «Ma arvan, et see valimiste sagedus ei ole küll meie poliitika hädade põhjus. Populismist võivad erakonnad ka ise loobuda. See pole valijate soov, et nad lakkamatult valimiskampaaniat teevad,» rääkis Kivirähk.

Ta nentis ka, et kohalike omavalitsuste ja riigikogu tasandi ülesanded on erinevad. «Ma arvan, et kampaaniate segunemine ei aitaks valijal kontsentreeruda sellele teemale, mis antud valimisel oluline on. Riigikogu valimised hakkas ikkagi kohalikku tasandit varjutama ja kohalikud probleemid jääksid üldse tähelepanu alt välja.»

«Poliitikud peaksid nüüd suutma põhjendada, mis nende ettepanekutes head on. Muidu on see lihtsalt selline poliitiline uitmõte, mille kohta arvatakse, et nii võiks olla hea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles