Viljandi ohtlikku rulaparki ei kiputa parandama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlikest atraktsioonidest hoolimata veedavad Renek Tiku (vasakul) ja Oliver Kravets vaba aega Viljandis Männimäe rulapargis.
Ohtlikest atraktsioonidest hoolimata veedavad Renek Tiku (vasakul) ja Oliver Kravets vaba aega Viljandis Männimäe rulapargis. Foto: AFP / Scanpix

Viljandis Jakobsoni kooli kõrval asuva rulapargi väga halvas seisus atraktsioone ei kiputa trikitajate murest hoolimata parandama.


«See hell teema on paljude meelehärmiks kõrvale jäetud,» ütles Oliver Kravets, kes tihti BMX-rattaga sõitmas käib, kirjutab Sakala.

Noormehe sõnul on pooled atraktsioonid katki ja kasutuskõlbmatud. «Rulaga sõita on seal peaaegu võimatu, igal pool on praod ning kõikjalt on kruvid väljas,» kirjeldas ta.

Ka Holden Vides, kes oli viie aasta eest üks platsi rajamise mõtte algatajaid, kinnitas, et asjad on viimase piiri peal.

Suuri õnnetusi noorte teada õnneks veel ette tulnud pole. «Vanemad poisid on targad, teavad, mis juhtuda võib, ega kipu katkistele atraktsioonidele,» teadis Vides.

Oliver Kravetsi arvates on ohus just noored trikitajad. «Eelmisel aastal kukkus iga päev mõni väike laps katkise atraktsiooni tõttu näoli või käe peale.»

Sündis noorte algatusest

Rula- ja rulluisuväljak rajati Männimäele 2003. aasta suvel. Ekstreemspordiklubi Backside tegi koos Viljandimaa noortekeskusega projekti, mille kaudu saadi platsi asfalteerimiseks raha.

«Parki hakati ehitama Viljandi Metallitööstuse juhataja Jaak Sule eestvedamisel ja tema aitas otsida ka sponsoreid,» selgitas Holden Vides. Platsi valmimisele aitas kaasa üle poolesaja firma, suuremad toetajad olid Aken ja Uks ning Viljandi Metallitööstus.

Kuigi projekti toetasid suured sponsorid, ei jätkunud raha atraktsioonide paigaldamiseks.

«Tegelikult jäi teine etapp ehk atraktsioonide ehitamine üldse ära. Kõik poisid, kes sel ajal rulaparki kasutasid, läksid korjanduskastidega Mulgi messile vajaka jäänud summat küsima,» meenutas Vides.

Korjandusest saadud tuluga osteti puuprusse ja veekindlat vineeri. «Saadud materjalist ehitasime poistega ise suhteliselt odavad ajutised atraktsioonid,» selgitas Vides.

Ettevõtlikest noortest on puudu

Nüüdseks on ta teist aastat Tallinnas ning pidevalt pargiga tegelda pole võimalik. «Enne ikka utsitasin kõiki tagant ning püüdsin teemat üleval hoida, kuid praegu ei ole kedagi, kes selle enda peale võtaks,» tõdes Vides.

Jakobsoni gümnaasiumi direktori Eero Järvekülje meelest on põhiprobleem selles, et entusiastlikke noori inimesi on liiga vähe.

Tema sõnul on Jakobsoni kool heast tahtest küll platsi hooldanud ja koristanud, kuid kõiki ühiskondlikke ülesandeid kool oma õlule võtta ei saa.

Rulaväljaku loomise algatanud ettevõtja Jaak Sulg lausus, et tal on platsi valus vaadata, kuid tema arvates on lapsed ise selle halvas seisukorras süüdi.

«Eelmine põlvkond ja pargi rajajad hoidsid oma väljakut, kuid praegused kasutajad ei ole sellega heaperemehelikult käitunud,» leidis Sulg.

Ettevõtja sõnul peaks linnavalitsus enne uute atraktsioonide muretsemist või parandamist kasutusele võtma turvameetmed, et pargis ei huligaanitsetaks.

Aktsiaseltsi Viljandi Aken ja Uks uksetehase juhataja Jaan Videse meelest peaksid ekstreemspordist huvitatud noored koostöös Viljandimaa noortekeskusega tellima mittetulundusühingult Elamussport projekti ning maakonna ettevõtetelt platsi korrastamiseks raha taotlema.

«Sellises seisus rulapark ei rahulda kedagi,» kinnitas Jaan Vides.

Holden Vides on isa mõttega päri. «Kindlasti peaksid noored ise pargi eest hoolitsema, siis oskavad nad seda paremini hoida ja hinnata.»

Linn lahendust ei näe

Viljandimaa noortekeskuse juhataja Kalvi Kants on edastanud linna majandusameti peaspetsialistile Reeme Remmelgale noorte teate, et plats vajab tähelepanu, kuid kuuldavasti pole riigilt piisavalt raha laekunud ning uuendamismõtted on sellepärast hajunud.

Kalvi Kantsi sõnul ei suuda ükski firma vajaminevat summat üksi anda. «Linn peaks toetuse leidmiseks ettevõtjatelt abi paluma. Kui linn tõesti raha ei leia ja temalt ka initsiatiivi ei tule, võtame ise midagi ette, kuid siis tekib küsimus, kes hakkab platsi haldama ja hooldama,» kõneles Kants.

Reeme Remmelgas ütles, et linnavalitsus pole istunud, käed rüpes. «Oleme võtnud hinnapakkumised ja koostatud plaanid ning selleks, et parki uuendama hakata, on vaid rahast puudus,» rääkis ta.

Tema arvestuste järgi kuluks pargi kordategemiseks ligikaudu 600 000 krooni.

Abilinnapea Rein Triisa jutu järgi pargi tarvis selle aasta eelarves enam raha ei ole. Noortekeskuse juurde rajati ekstreemspordi sisehall, mis läks maksma kaks miljonit krooni, käib staadioni remont ning korrastamist ootavad maagümnaasium ja mitu lasteaeda.

Abilinnapea arvates võivad noored ekstreemspordihuvilised ka Valuoja oru metallrampi kasutada. «Praegu ma lahendust ei näe,» võttis Triisa jutu kokku.

Oliver Kravetsi sõnul Viljandis pargile palju alternatiive ei leidu. «Siin on väga palju trikirattureid ja ekstreemspordi harrastajaid ning noortekeskuse ekstreemspordihalli ei mahu kõik korraga ära.»

Pargi vajalikkuses Holden Vides ei kahtle. «Ekstreemsport hoiab õrnas eas noori inimesi lolluste tegemise eest, tean seda omast käest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles