Töötukassa kontoritarvete hanget uurivad sisekontroll ja audiitor

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti töötukassa kontor Pärnus.
Eesti töötukassa kontor Pärnus. Foto: Ants Liigus

Töötukassa nõukogu otsustas ameti mullusesse kontoritarvete ja meenehankesse selguse loomiseks lasta seda hinnata nii sisekontrollil kui audiitorfirmal.

Nii sisekontrolli kui audiitorbüroo KPMG analüüsid töötukassa mulluse ligi miljonikroonise bürootarvete ja meenete hangete kohta valmivad veebruari lõpuks.

«Hinnata tuleb hanke ajal läbiviidud tegevuste vastavust kinnitatud protseduurireeglitele,» sõnas Töötukassa nõukogu juht Tarmo Kriis.

«Täna meil põhjust midagi kohe ette võtta ei ole. Me ei ole täna nii riigihangete ameti kui muude uurimiste tulemusena olulisi rikkumisi tuvastanud. Tõenäoliselt mingeid rikkumisi on, aga kas ja milline on juhtkonna süü, ei tea.»

«Praegu on riigihangete amet kinnitanud, et juhtkonna rolli selles pole, sest hankemenetlusi juhtkond otseselt ise läbi ei vii, kui hange jääb alla miljoni krooni,» lisas Kriis.

Kriisi sõnul on aga riigihangete amet pannud küsitavuse alla, kas oleks ikka pidanud toimuma kaks eraldi hanget või oleks see kokku üheks panema. «Praegu tehti kaks hanget - eraldi kontoritarvetele ja meenetele. Riigihangete ameti arvates oleks võib-olla pidanud tegema ühe hanke, kuna need on teatud osades sarnased, ning kasutama oleks siis pidanud avatud hanke menetlust,» selgitas Kriis.

Praegu tehti hanked lihtmenetluse korras, ehkki need ise olid avaldatud ka kodulehel.

Korruptsioonivastase seadusega Kriisi hinnangul vastuollu mindud pole. «Ma isiklikult olen veendunud, et korruptsiooni seal ei olnud. [Töötukassa juhatuse esimees] Meelis Paavel on käitunud just korruptsioonivastase seaduse kohaselt, kuna hetkel, kui ta sai teada, et tema hõimlane on hanke võitnud, taandas ta end allpool tehtud otsuse kinnitamisest ja on seda kirjalikult tõendanud,» rääkis töötukassa nõukogu juht.

Jaanuaris sai avalikuks, et Töötukassa oli aasta lõpus tellinud enam kui 940 000 krooni eest asutuse sümboolikaga kontoritarbeid ja meeneid. Seejuures sai enamiku hangetest endale firma AD Mad OÜ, mille omanik on Töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paaveli naisevend Ago Kurg. Paavel ise taandas end kogu otsustusprotsessist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles