Kalurid on kalaga rahul, kala hinnaga mitte

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos/ SL Õhtuleht

Saaremaa Traalikalurid käivad praegu Veere sadamast põhiliselt Soome majanduspiiri läheduses kala püüdmas ning kurdavad madala kala hinna pärast.


Mitu kalatraaleri kaptenit ütlesid Meie Maale, et kala hinna «solkisid» ära soomlased, kes müüsid Eesti kalatööstustele Tallinna sadamas suurtes kogustes n.ö. pumbakala.

Soomlaste kalatraalerid on põhiliselt massilise kalajahu- kala püügiks ehitatud, selle kala sai odavamalt kätte, kuigi tema kvaliteet pumpamise tõttu on kehvem. Toidukala tõstetakse noodast «kotis» laeva ja selliselt kala niipalju muljumist ei saa.

«Meil on väga oluline asi kala kvaliteet, praegu ei kollita ei alamõõt ega väikesed kogused. Kilu on piisavalt, viimasel ajal pole eriti räimega segi ka, üsna puhas ilus kilu,» kiitis siinsetes vetes kaptenina 16. aastat kala püüdev Herry kapten Tiit Sõber.

Kalatraaleri Veere kapten Toivo Pära ütles, et tema on koostööga Nasval asuva Saare Fishexpordi kalatööstusega rahul, kui vaid turg paremini toimiks.

«Kala müügiga on tükk tegemist. See, et me praegu kala püüda saame, on asja üks etapp. Ta tuleb ka töödelda ja müüa. Kui külmhoone on kala täis, mis ootab müümist, siis pole püüdjal ka erilist rõõmu. Praegu õnneks oleme saanud püügil käia, kuigi kala hind on alla igasugust arvestust. Isegi möödunud kevadel oli kalahind kõrgem, kuigi tavaliselt kevadeti läheb hind alla,» rääkis Pära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles