Sotsid nõuavad valitsuselt kiireid samme võitluses laste vaesusega

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof
Heljo Pikhof Foto: Marianna Loorents/Õhtuleht

Sotsiaaldemokraatlik Erakond algatas täna riigikogus otsuse eelnõu, millega nõuavad valitsuselt selget tegevuskava laste vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vähendamiseks.


Sotside teatel on massilise tööpuuduse üheks tagajärjeks Eesti laste olukorra järsk halvenemine. «Suurtesse raskustesse on sattunud töötute vanematega või töötu üksikvanemaga pered ja neis kasvavad lapsed. Täna elab meil ligi 30 000 last kas vaesuspiiril või lausa süvavaesuses,» märkis erakonna fraktsiooni liige Heljo Pikhof.

Laste vaesusriski vähendamiseks ning uute heitunute põlvkonna ärahoidmiseks on Pikhofi sõnul tähtis, et valitsus rakendaks täiendavaid abinõusid kitsikuses kasvavate laste kaitseks ja nende arenguvõimaluste tagamiseks. Sotsiaaldemokraadid ootavad, et valitsus töötaks vastava tegevuskava välja hiljemalt 1. maiks.

Sotsiaaldemokraadid on esitanud lastega perede aitamise paketi, mille elluviimiseks tuleb riigikogul kinnitada neli seadusemuudatust. Esimese lugemise läbinud sotsiaalhoolekandeseaduse muutmise seaduse eelnõu järgi ei loeta lapsetoetusi toimetulekutoetuse määramisel enam pere sissetuleku hulka. Jõustumisel oleks see seaduseparandus toeks tuhandetele lastega perekondadele, kus vanemad või siis üksikvanem on jäänud töötuks.

Samuti tahab SDE ühemõtteliselt sätestada, et puudustkannatavaid inimesi ei tohi jätta toimetulekutoetuseta, kui nad on saanud oma lähedastelt rahalist abi. Peretoetuse seaduse muutmise seaduse eelnõu kohustab riiki maksma 450-kroonist täiendavat lapsetoetust neile lastele, kelle töötud vanemad ei saa ei töötuskindlustushüvitist ega töötutoetust.

Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmise seaduse eelnõu tagab ravikindlustuseta inimestele õiguse pöörduda perearstide poole samadel alustel kindlustatutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles