Ringkonnakohus arutas aprillimässu viimast süüasja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandaalitsemine pronksööl.
Vandaalitsemine pronksööl. Foto: Liis Treimann

Tallinna ringkonnakohus arutas esmaspäeval viimaste aprillimässajatena kohtu alla jäänud Anton Stepnoi ja Valter Saaliste süüasja ja langetab otsuse vahetult enne vabariigi aastapäeva.


Harju maakohtu otsusel mässus osalemises süüdi jäänud Stepnoi ja Saaliste kaasuse viisid ringkonnakohtusse nii Põhja ringkonnaprokurör Leelet Kivioja kui ka Saaliste kaitsja. Kui Saaliste taotles enda õigeksmõistmist, siis Kivioja karistuste karmistamist, kuna maakohus määras meestele karistused alla seaduses sätestatud alammäära.

Ringkonnakohus avaldab otsuse 23. veebruaril.

Harju maakohus karistas mullu 28. septembril Saalistet ja Stepnoid massilise korratuse ajal sooritatud süütegude eest vastavalt kaheksa ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga.

Lisaks mõistis kohus Saalistelt välja tsiviilhagi katteks 50 krooni ning Stepnoilt kaitsjatasu hüvitamiseks 3284 krooni. Samuti tuleb mõlemal mehel tasuda riigi tuludesse 6525 krooni sundraha.

Põhja ringkonnaprokurör Leelet Kivioja nõudis meestele üheaastast tingimisi vangistust poolteise aasta pikkuse katseajaga. Stepnoi kaitsja vandeadvokaat Mariann Tust palus kohtult oma kaitsealusele kergemat karistust ning Saalistet kaitsnud vandeadvokaadi Andres Gorkini hinnangul tulnuks tema klient õigeks mõista.

Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi ei allunud Saaliste 2007. aasta 26. aprilli õhtul Tallinna kesklinnas politseinike korraldusele ning loopis rahvusraamatukogu juures politseinikke kividega.

Samuti rüvetas Saaliste Tõnismäe tänaval Eesti riigilippu, kuna rebis selle koos teiste rahutustes osalenutega puruks ja pani põlema, märgib süüdistus.

Uurimisandmetel lõhkus Saaliste ka Tõnismäe bussiootekoda, üritas purustada Kosmose kino fassaadi, ründas kaht teda takistama tulnud meest pisargaasiga ning suundus seejärel Pärnu maanteele Westmani äri rüüstama.

Politsei andmetel lõi Saaliste kaasa ka Tatari tänaval Woodstocki baari ründamises, lõhkus baari juures Eesti Vigastatud Sõjameeste Ühingu kinnistu piirdeaia ning kasutas sealt saadud puidust aialippe baari akende lõhkumiseks.

Samuti lõhkus Saaliste Jaani kiriku juures olevat kioskit ning lõi puruks Pärnu maanteel asuva Olympic Casino fassaadi, tuvastas uurimine.

Koos Saalistega kohtu all olev Stepnoi viskas uurimisandmetel 2007. aasta 26. aprilli õhtul Vabaduse väljaku ääres politseinike suunas suitsugranaadi. Samuti virutas noormees planguga katki Väike-Karja tänaval asuva firma akna ja omastas Pärnu maanteel Westmani ärist 22 pudelit õlut.

Nii Stepnoi kui ka Saaliste said süüdistuse massilise korratuse ajal sooritatud süütegudes, mille eest näeb karistusseadustik ette kuni viieaastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles