Remo Holsmer: sotsid ei muuda Tallinnas midagi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remo Holsmer.
Remo Holsmer. Foto: Peeter Langovits.
Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Remo Holsmeri arvates iseloomustavad Tallinna tänast võimukoalitsiooni läbikaalumata ja ebamõistlikud otsused ning raske rahandusliku olukorra eiramine.

Mis on kõige positiivsemad ja kõige negatiivsemad asjad, mis koalitsiooni tegevuses silma on jäänud?

Sotside kaasamisega linnajuhtimisse pole Tallinnas midagi muutnud. Linnavalitsuses jätkub näilisuse poliitika viljelemine, kus olulisem on see, kuidas asjad välja paistavad kui see, kuidas asjad tegelikult on. Ja selline poliitika ei esinda ühegi tallinlase huve.

Koalitsiooni tööd iseloomustavad  läbikaalumata ja ebamõistlikke uute maksude kehtestamine, linna raske rahandusliku olukorra eiramine ning Kultuuripealinna nõukogu politiseerimine.

Tallinn on jätkuvalt silmitsi tõsiste finantsprobleemidega, eelarvedefitsiit oli eelmisel aastal 820 miljonit krooni. Sellise olukorra on tinginud linnavalitsuse aastatepikkune üle jõu elamine ja soov näidata end paremana ülejäänud Eestist. Täiendavate laenude ja erinevate finantsskeemidega on reaalsust eitada püütud, kuid mingil hetkel tuleb sellega siiski silmitsi seista. See aeg on nüüd käes.

Kahjuks ei mõista linnavõim, et üldine ettevõtluskeskkond ja soodne maksusüsteem on aluseks töökohtade loomisele ja üldisele linna arengule. Müügimaksust saavad läbi hinnatõusu kahju kõik tallinlased ja «tänu» sellele leiavad ettevõtjad võimaluse vormistada müügitehinguid väljaspool Tallinna. Maksu kehtestamisega annab Tallinn otsese konkurentsieelise lähivaldadele ja kaotab seeläbi maksutulu.

Positiivse poole pealt tooksin välja selle, et linn on esimest korda loonud reservfondi (2010. aasta linnaeelarves on selleks 100 miljonit krooni) ja taotlemas Tallinnasse senisest mitu korda enam euroraha.


Kui pikka iga sellele kooslusele ennustate?

See sõltub sellest, kui kaua sotsid taluvad enda alandamist.


Kuidas hindade sotside rolli koalitsioonis? Kas neil õnnestub seal ka oma asja ajada või on nad lihtsalt kõrvaltvaatajad ja takkakiitjad?

See roll on ikka väga tagasihoidlik. Mupo struktuurireform võib Pihlile oluline olla, kuid suures pildis ei muuda sotsid suurt midagi. Isegi lasteaedade küsimuses on Keskerakond neile (kaasa arvatud avalikkusele ja volikogule) külma teinud - aasta lõpus lubati, et rahastamine jätkub samas mahus, mis eelmisel aastal. Nüüdseks on selgunud, et rahastamist ikkagi kärbitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles