Vabaduse väljakult leiti kiviaegne asulakoht

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogide telk Tallinnas Vabaduse väljakul. Sealt leiti tuli päevavalgele ka üllatav leid.
Arheoloogide telk Tallinnas Vabaduse väljakul. Sealt leiti tuli päevavalgele ka üllatav leid. Foto: Peeter Langovits

Kümmekond leidu annavad Tallinnas vabaduse väljakul väljakaevamisi tegevatele arheoloogidele alust arvata, et seal on nooremast kiviajast pärit asulakoht.

Möödunud nädalal leidsime kümmekond kammkeraamilise nõu kildu, mis ei ole päris ühes kohas, vaid ruutmeetrite peal laiali, rääkis Tallinna Vabaduse väljakul kaevamistöid juhendav arheoloog Villu Kadakas.

Tema sõnul tuli ootamatu leid päevavalgele Vabaduse kella lähistel, kahe sõiduraja vaheliselt alalt.

«Tõenäoliselt on tegemist noorema kiviajaga, neljas aastatuhat enne Kristust,» rääkis ta.


Arheoloogi sõnul on tegemist Tallinna jaoks haruldase leiuga, küll aga on sama vanu asulakohti leitud mujal Eestis. Nii vana asulakoha leidmine tuli Kadaka sõnul neile suure üllatusena.


«Esialgu me valmistume seda läbi kaevama, sest me ei tea selle ulatuses midagi,» ütles Kadakas ning lisas, et kindlasti nende töömaht tänu leidudele kasvab, aga mis leiukohast edasi saab pole veel selge.

Neoliitikum ehk noorem kiviaeg oli ajavahemik 4. kuni 2. aastatuhat eKr. Kasutati kivist, luust, puust ja sarvest esemeid, mis olid varasemast perioodist paremini töödeldud. Samuti võeti kasutusele uued täiustatumad töö- ja tarberiistad, savinõud. Tegeldi küttimise, kalapüügi, algelise loomakasvatuse ja maaviljelusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles