Koolipolitsei püüab Tallinna õppeasutustes korra majja lüüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mupo koolipolitseinikud püüavad suitsetavaid Pelgulinna gümnaasiumi õppureid kõrvalasuva Elioni hoone eest.
Mupo koolipolitseinikud püüavad suitsetavaid Pelgulinna gümnaasiumi õppureid kõrvalasuva Elioni hoone eest. Foto: Peeter Langovits

Mupo koolipolitsei busse juba kaugelt nähes jooksevad suitsu kimuvad õpilased laiali, mõned jäävad siiski vahele ja peavad seletuskirja kirjutama. Kõige ülbemad helistavad isegi advokaadile, et õigust saada.


Pelgulinna gümnaasiumi juurde jõudis koolipolitsei täna päeval siis, kui vahetund oli kohe-kohe algamas. Mupo kooli- ja sisevalveosakonna inspektor Piret Pullat teadis, et õpilased lähevad suitsetama kõrvalasuva Elioni hoone ette.

Jäädi ootama. Ei läinudki palju aega, kui neljaliikmeline poistekamp kohale ilmus. Nad ei märganud mupo bussi ning hakkasid rõõmsalt suitsu kiskuma. Kaua neil seda teha ei õnnestunud, sest Pullat kamandas 14-aastased noorsandid bussi, andis neile paberid kätte ning käskis seletuskirjad kirjutada.

«Esialgu piirdun vaid suulise hoiatusega, aga märk neist jääb paberil maha ning kui nad teist korda vahele jäävad, siis on võimalik juba 600 krooni suuruse tarhvi määrata,» lausus Pullat.

Üks kõige hullemaid kohti olevat Tallinna transpordikool Tehnika tänaval. Sealt võib mupo mitu korda päevas mööda sõita ning alati ootab eest parv noori, kes trollipeatuses ja teisel pool tänavat toidupoe eest suitsu kimuvad.

Nii oli ka täna. Koolipolitsei sõitis sealt päeval läbi kaks korda ning mõlemal juhul oli tänaval mitukümmend õppurit, nii noormehi kui neide, kes innukalt sigarette suitsetasid.

«Niipalju targad on nad küll, et kooli territooriumil suitsetama ei hakka, sest see on keelatud,» selgitas Pullat. «Aga see ei kõlba ju ka kuhugi, et nad trollipeatuses massiliselt suitsu tõmbavad ning hiljem konid lihtsalt maha viskavad. Kui meie buss kohale tuleb, jookseb osa lastest kohe minema. Selge, et need on alaealised. Teised jäävad rahulikult paigale, sest neil on ette näidata dokument, et nad on vähemalt 18-aastased.»

Tänase reidi käigus kamandas Pullat siiski kolm transpordikooli alaealist õppurit oma bussi ning lasi neil seletuskirja kirjutada. Üks poiss oli nii väge täis, et helistas kellelegi vanemale inimesele, enda sõnul advokaadile, ning küsis, et kas tal on õigus näha pilte, mis temast kohapeal tehti.

Pullati sõnul on neil täpselt teada Tallinna koolide vahetundide ajad. Just selleks ajaks püüavad linnapolitseinikud kohal olla, et suitsukimujaid siseruumidesse tagasi peletada. Tallinna linnaosades tiirutab iga päev kokku kolm koolipolitsei bussi.

Suitsetajate püüdmine pole aga mupo koolipolitseinike ainuke ülesanne. Tegelikult peavad nad tagama koolide juures turvalisuse ning heakorra. Mida rohkem kevade poole, seda raskemaks selle ülesande täitmine läheb, sest ilusad ilmad meelitavad lapsi õue.

Pullat ütles, et kolm ekipaaži on alles vaevalt kuu aega linnas ringi sõitnud, kuid koolilapsed on juba nende sõidukite väljanägemise meelde jätnud ning kui tuttav buss nägemisulatusse ilmub, visatakse koni kohe maha ning jookstakse minema. Alati see aga ei õnnestu ning korra vastu patustajad peavad oma tegudest aru andma.

«Kesklinna eliitkoolide õpilaste vanemad kaitsevad peaaegu alati oma lapsi,» tõdes Pullat. «Kinnitatakse, et nende võsukesed küll midagi keelatut ei tee. Selline suhtumine sisendab ka lastesse veendumust, et nad võivad kõike teha.»

Viimasel ajal on koolipolitsei üha rohkem kätte saanud huuletubaka- ja kanepimüüjaid. Eriti Haaberstis, Mustamäel ja kesklinnas. Neile on Pullati sõnul raske jälile saada, sest mupol puudub läbiotsimise õigus. Õismäe ühe kooli direktor oli mupo kohale kutsunud, sest seal tegutses päris avalikult 13-aastane huuletubaka müüja. Poisi tegevusest teatati tema vanematele.

«Kesklinna ühes koolis müüs aga 15-aastane poiss kanepit ning temalt saadi kätte isegi märkmik, kus olid kenasti kirjas kõik ostjad ning müügisummad,» ütles Pullat. «Tüdrukutele müüs ta odavamalt kui poistele. Niisugune härrasmees.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles