Jüri Maloverjan: tankirünnak parlamendi vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Vendik
Jüri Vendik Foto: Erakogu

20 aastat tagasi Moskvas puhkenud väike kodusõda pani küll aluse Vene autoritarismi taassünnile, kuid samas päästis nii Venemaa kui tema naabrid, sh võib-olla ka Eesti, suurest sõjast, arvab Moskva kolumnist Jüri Maloverjan.

Järgnevad sõnad ei kuulu ühelegi konkreetsele inimesele, see on n-ö koondtsitaat sadadest artiklitest ja intervjuudest, mis ilmusid Venemaal eelmisel nädalal Moskva väikse kodusõja 20. aastapäeva puhul: «Demokraatlikult valitud parlamendi vastuhaku verine mahasurumine president Jeltsini poolt oktoobris 1993 hävitas Venemaa šansse demokraatlikuks arenguks.»

Selline nägemus 20 aasta tagustest sündmustest on Vene poliitilises inforuumis vaat et peavooluks saanud. Ennekõike, muidugi mõista, opositsiooni seas, sest võimulolevad poliitikud mõistavad küll tollase verevalamise avalikult hukka, aga ei taha tunnistada, et Vene demokraatial praegu midagi viga oleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles