Mihkel Mutt: mõtle globaalselt, aga tegutse kodus

Mihkel Mutt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mutt
Mihkel Mutt Foto: Mihkel Maripuu

Eestis ei peljata kulutada aega ja raha suurte visioonide kujutamisele, kes tõstab kohaliku teema, tembeldatakse ullikeseks, kirjutab kolumnist Mihkel Mutt Haapsalu raudtee näitel.

Kujutlege visioonikonverentsi. Üks ettekandja räägib, kuidas teha Eestist Läänemere Singapur, teine – kuidas muuta meid Hongkongiks või Macauks jne. Saalis kõlab mürisev aplaus. Siis lähen mina ja teatan, et tuleks taastada rongiühendus Haapsaluga. Turvamehed mind minema ei tiri, aga saal muigab, mõni haletseb, mõni vaimutseb, ega mul hommikul tablett võtmata jäänud.

Eestis on viimase veerandsajandi jooksul tehtud palju lennukaid plaane ja hellitatud suuri lootusi. Kõige grandioossem neist oli muidugi see, et Eesti võiks saada sillaks lääne ja Venemaa vahel, sest «meil on ekspertiisi». See jäi unistuseks, mäng hakkas käima üle meie peade – välja arvatud mõni protsent Vene naftatransiidist. Või siis plaan viia Eesti Euroopa viie rikkaima riigi hulka. Või teha Eestist rahvusvahelise konverentsiturismi keskus. Või ökoturismi Meka. Jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles