Reservväelased harjutasid lahinglaskmist

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lääne kaitseringkonnas käimasoleval reservväelaste õppekogunemisel Läänetorm viidi eile ja täna läbi lahinglaskmised. Kümme reservväelastest koosnevat meeskonda tulistas Sirgala harjutusalal sihtmärkide pihta kokku ligi kolmsada miini.

«Siin tegutsevate meeste varasem väljaõpe on olnud väga põhjalik, sisuliselt poolepäevase kordamise järel oskavad meeskonnad oma relvadega oskuslikult ümber käia,» ütles miinipilduja meeskondade õppelaskmisi koordineerinud kapten Vaido Siska.

Meeskonnad lasid 500 meetri kaugusel olevate sihtmärkide pihta 81mm ja 120-mm miinipildujatest. Kuigi kapten Siska sõnul segas laskmisi keskmisest tugevam tuul, suutsid miinipildurid koostöös tulejuhtidega miinid edukalt sihtmärkidele suunata.

Lisaks laskmisele on meeskonnad seni harjutanud standard - ja sideprotseduure, samuti viidi läbi laskmised automaatrelvast AK4.

Miinipildujameeskonnad on viieliikmelised. 120mm miinipilduja laskekaugus on kuni 7200 meetrit ja 81mm miinipildujal kuni 4900 meetrit, sõltuvalt relvatüübist on meeskond võimeline sihtmärgi pihta tulistama 15-20 miini minutis.

Läänetormi raames lasksid eile reservväelased ka tankitõrje relvasüsteemist Milan 2. Kahest Milan-tüüpi tankitõrjerelvast lasti kokku seitse lasku 1400 meetri kaugusel olevate terasplaatide pihta. Tankitõrjujate rühma ülema seersant Martin Mandre sõnul olid kunagistest teenistuskaaslastest komplekteeritud rühma laskmistulemused ootuspäraselt head.

«Seda, et meeste täpsus aastatega kadunud pole, näitas juba hommikune sihtimistreening,» ütles seersant Mandre.  

Kaitseväe relvastuses olev Milan 2 tankitõrjesüsteem on mõeldud kuni 1950 meetri kaugusel olevate sihtmärkide tabamiseks, relva opereerimiseks on vajalik kolmeliikmeline meeskond. Milani 115mm-kaliibriga rakett on võimeline läbistama soomust paksusega kuni 800 millimeetrit.

Reservõppekogunemine Läänetorm algas 30. septembril, kui Lääne kaitseringkonda kogunesid reservväelastest üksuste ülemad ning korralduslike küsimuste eest vastutavad reservohvitserid. Õppuse aktiivne faas algas esmaspäeval ja kulus üksuste formeerimisele ning käsitulirelvade sisselaskmisele. Esmaspäeva õhtul suundusid tankitõrjujad ja miinipildurid Pärnumaalt Ida-Virumaale Sirgala harjutusalale, et valmistuda lahinglaskmisteks.

Läänetormi kulminatsioon on täna ja homme Pärnumaa metsades korraldatavad lahingud, kus reservväelased harjutavad tegevust eri lahinguliikides - viivitust, kaitset ja vasturünnakut.  Vastutegevust teevad reservpataljonile Pärnumaa maleva kaitseliitlased ja vastase õhurünnakuid imiteerivad õhuväe üksused.

Õppus lõpeb piduliku rivistusega 11. oktoobril Sauga vallas Eametsas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles