Tallinn küsib lasteaialaste vanematelt toetust oma nõudmistele

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks

Linnavalitsus kogub lasteaedades lapsevanematelt allkirju vabariigi valitsusele adresseeritud pöördumisele.


Linnavalitsus teatas kavatsetavast pöördumisest juba möödunud nädalal, jättes mainimata vaid selle, et allkirju kogutakse sellele lasteaedades.

«Tallinna linn pöördub vabariigi valitsuse poole ettepanekuga jätkata riikliku programmi «Igale lapsele lasteaiakoht» täitmist ning taastada omavalitsustelt ära võetud tulubaas selleks, et omavalitsused saaksid osutada lasteaiateenust vähemalt senises mahus ja kvaliteedis,» selgitatakse pöördumise kaaskirjas.

Kirjast selgub, et valitsuse poole pöördumise ajendiks oli Tallinna Lasteaedade Hoolekogude Liidu möödunud nädalal välja saadetud pressiteade, mis kandis pealkirja: «Lapsevanemad ootavad tegusid». Sellepeale otsustanudki linnavalitsus tegutseda ning tulemuseks oli pöördumine, millele nüüd lapsevanemate allkirju oodatakse. Koos pöördumise tekstiga saadeti lasteaedadele ka allkirjalehe näidis ning allkirjad tuleb haridusametisse toimetada 9. aprilliks.

Ühe lasteaia juhataja, kes ei soovinud oma nime avaldada, nentis, et ilmselt on tegemist järjekordse palve vormis käsuga, mille täitmata jätmine võib pahandusi tuua.

Sikupilli lasteaia juhataja Marika Jurin aga ütles, et pole veel jõudnud asjaga tegeleda. «Mingi kiri tuli küll, aga meil on siin praegu väga kiire aeg. Eks me järgmisel nädalal vaatame, mida me selle pöördumisega teeme,» ütles ta. Lauliku lasteaiast öeldi, et juhataja on sel nädalal puhkusel ning asjaga hakatakse tegelema siis, kui ta jälle tööl on.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula kinnitas, et allkirjade kogumine lasteaedades on täiesti vabatahtlik. «Arvatavasti sõltub lasteaia töötajate arusaamine sellest, kuidas nad praegust olukorda hindavad. Kui leitakse, et lasteaedadel on kõik hästi, pole neil põhjust linnavalitsuse pöördumise toetamiseks, teisel juhul on see kindlasti üheks täiendavaks võimaluseks pöörduda abi saamiseks riigi poole,» ütles Pajula Postimees.ee'le. Ta rõhutas, et allkirjade andmine on selgelt vabatahtlik, kuid allkirjade andmise võimalus peaks olema tagatud igas lasteaias.

«Kas nüüd hakatakse lasteaedade kaudu valimispropagandat tegema,» küsis ühe lasteaia lapse isa, kellele pöördumine lasteaiast tutvumiseks saadeti.

Haridusameti kinnitusel pole tegemist siiski mitte propagandatriki vaid vägagi tõsise asjaga. «Kui linn ei loodaks positiivset lahendust leida, ei oleks mõtet sellist pöördumist koostadagi. Loodetavasti leiab valitsus võimaluse omavalitsuste toetamiseks lasteaedade rahastamisel, see on oluline väga paljudele inimestele,» ütles haridusameti juhataja.

Tallinna volikogu opositsioonilise reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer leidis, et sel viisil allkirju koguda pole kindlasti õige. «Linn on ju lubanud, et lasteaedade rahastamine jääb samale tasemele, mis eelmisel aastal. Ja eelmise aasta tase oli ju enam-vähem rahuldav. Nüüd on linn ise oma lubadust murdnud ja selle peale kutsuvad nad inimesi üles mingile valitsuse vastasele kirjatükile alla kirjutama. See ei kõlba küll kuskile. Minu meelest peaksid nad enda vastu allkirju koguma,» arvas Holsmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles