Rahandusministeerium: lasteaiakulude kandmine on kohaliku omavalitsuse ülesanne

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaialapsed.
Lasteaialapsed. Foto: Corbis / Scanpix
Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna juhataja Sulev Liivik kommenteerib vabariigi valitsusele adresseeritud Tallinna linnavalitsuse pöördumist, millele linn lasteaialaste vanematelt allkirju kogub.

Kohalikud omavalitsused on lasteaiakulusid kõik aastad ise kandnud ja see ongi kohaliku omavalitsuse seadusejärgne ülesanne. Ainult 2008. aastal võimaldas riigi tulubaas neid selles osas täiendavalt toetada.

Ebaõige on väide, et riik on jätnud 2009. aasta eelarves Tallinna linnale planeeritud vahendid eraldamata. 2009. aasta riigieelarves ei olnud Tallinna linnale eraldi vahendeid planeeritud. Üleüldine lasteaiatoetuse meede jäeti samuti ära enne kui seda jõuti omavalitsuste vahel jagama hakata.

Tallinna linn on oma 2010. aasta eelarve kujundanud ise vastavalt seatud prioriteetidele. Juhul kui lasteaedade rahastamise säilitamine on tõepoolest Tallinna linna peamine prioriteet, peaks see kajastuma ka linna eelarves. 2010. aastal ei ole riik kärpinud kohalike omavalitsuste tulusid või toetusi võrreldes 2009. aastaga, seega ei saa sellega põhjendada linna tehtavaid kärpeid 2010. aastal.

Riik on 2009. aastal tagasi võtnud kasvuaastatel omavalitsustele täiendavalt suunatud tulumaksueraldised, mistõttu vähenes omavalitsuste tulumaksulaekumine 4,4 protsenti (samaaegselt vähendati ka omavalitsuste kohustusi).

Samas on omavalitsuste tulumaksulaekumine tervikuna vähenenud tänaseks võrreldes 2008. aastaga ca 20 protsenti. Siit on näha, et peamine tulude languse põhjus ei ole olnud riigi tehtud kärped, vaid üldine majanduslangus.

Riigi jaoks on olulise tähtsusega ohjata valitsussektori eelarve puudujääki, milles kohalike omavalitsuste panus on olnud ebaproportsionaalselt suur. Seetõttu puudub riigil võimalus riigieelarve kulude suurendamiseks. Oleme kohalikele omavalitsustele pakkunud võimalust ühiselt eelarvepuudujääki vähendada, mis võimaldaks riigil suurendada kohalikele omavalitsustele suunatavaid toetusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles