Kümned kodud jäid arendaja ja valla tüli tõttu veeta

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Töömehed sulgesid eile hommikul kohtutäituri juuresolekul Harjumaal Rae vallas Rae külas veetorustikku, mis varustab veega umbes 20 Künnapuu tee elamut.



Selle põhjuseks olid aastaid kestnud vaidlused selle üle, kas vald peaks veetorustiku rajanud arendajalt torud ära ostma või mitte. Nüüd jõustus ringkonnakohtu otsus, mis lubas arendajal talitada torudega oma äranägemise järgi.



Konfliktis on kolm osapoolt: arendaja Raivo Paju, vallavalitsus koos vallale kuuluva vee-ettevõttega Elveso ja elanikud.



Künnapuu teel elava Madis-Marius Vahtre sõnul on elanikud veetrassiga liitumise tasu juba maksnud ning neil pole vähimatki põhjust uuesti maksma hakata. Arendaja Paju tahaks oma veetorustiku, mille kaudu praegu müüb elanikele vett Elveso, vallale maha müüa. Vallavalitsus aga leiab, et elanikud peaksid arendajaga ise asjad ära klaarima.



Hind tõusis kiiresti


Vallavanem Veigo Gutmanni sõnul peaksid kinnistute omanikud ise oma õiguste eest seisma. «Veel kuu aega tagasi lepiti kokku, et valla vee-ettevõte ostab 630 000 krooniga Paju torustiku ära, aga kui ostmiseks läks, tahtis tema juba miljonit saada,» ütles vallavanem.



«Oleme seda elanikele korduvalt selgitanud, et kõige kiirema lahenduse saab nii, et nemad hakkavad ise kohtult õiguskaitset taotlema,» lisas ta.



Pajul on asjast hoopis teistsugune arvamine. Tema sõnul lepiti juba ülemöödunud aastal kohtulaua ees kokku, et Rae vald ostab temalt veeseadmed ära. «Ja mina andsin neile loa pool aastat, augustist märtsini, neid seadmeid kasutada. Selle aja jooksul pidid nad seadmed välja ostma,» rääkis Paju.



Maa sees olevad torud maksavad tema sõnul 600 000 krooni. Peale selle tahaks Paju saada Elvesolt veel 300 000 krooni pumpade ja pumpla juhtimissüsteemi eest, mille hind olevat tegelikult kõrgem.



Arendaja sõnul tekkis tüli sellest, et tal oli vallaga leping, et rajab 400 elamu jaoks veetorustiku ja saab selleks kulutatud raha liitumistasudest tagasi. Siis aga olevat vald sokutanud enamiku liitumisi Elvesole ja arendaja ei saanud oma raha tagasi.



«Mul on leping, mis ütleb, et mina rajan sinna piirkonda kaevu ja võtan selle kulutuse enda peale niikauaks, kuni saan selle raha liitumistasudest tagasi. Aga vald võttis need liitumistasud minult administratiivsete meetoditega ära,» selgitas Paju. «Vald on kohtus tunnistanud, et tal on kohustus minu käest need torud välja osta, aga ta on selle tegemata jätnud,» lisas ta.



Järgmised päevad veeta


Vahtre nentis, et tema ja teisedki elanikud mõistavad arendaja põhjendusi, kuid ei saa leppida sellega, et tüli lahendamine käib nende arvelt.



«See on Paju ja valla vaheline konflikt ja nad peaksid selle omavahel ära lahendama, mitte inimesi hammasrataste vahele jätma. Seadus ei määratle täpselt, kes sellises olukorras vastutama peab – kas arendaja või kohalik omavalitsus,» tõdes ta.



Samas ei taha elanikud leppida sellega, et nad veetorude eest kaks korda maksma peaksid, kuigi mõne aja eest oldi selleks isegi valmis.



«See oleks nii või teisiti problemaatiline, sest enamikul meist on majad laenuga ostetud: praegusel ajal endale veel üks kulutus kaela võtta oleks üsna raske,» nentis üks Künnapuu tänava elanik, kes oma nime ei soovinud avaldada.


Seda, kuidas nüüd ilma veeta edasi elada või kuhu ajutiselt kolida, polnud inimesed eile päeval veel arutada jõudnud.



Paju sõnul pole tema eesmärk kellegagi kiusu ajada ning kui tema oma 900 000 krooni kätte saab, võib vald kaevu ja torudega teha mis tahab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles