Admiral Cowan suundub Portugali kaudu Vahemerele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinijahtija Admiral Cowan..
Miinijahtija Admiral Cowan.. Foto: Kaitsevägi.

NATO reageerimisjõududesse (NRF) kuuluv miinijahtija Admiral Cowan suundub tuleval nädalal koos teiste miinitõrjeüksuses olevate alustega Portugali ja sealt edasi Vahemerele.

Admiral Cowan ühines teiste Põhja regiooni miinitõrjeüksusesse kuuluvate alustega Inglismaal Devonporti sadamas. Esmaspäeval suunduvad laevad Portugali, kuhu nad jõuavad neljapäeval. Portugalist siirdub miinitõrjegrupp Vahemere piirkonda, kus jätkatakse treeningute ja väljaõppega.

Eesti miinijahtija on NATO reageerimisjõudude NRF-11 koosseisus, mis on valmisolekus 1. juulist tuleva aasta 5. jaanuarini, kuuludes valmisoleku perioodil NATO miinitõrjeeskaadri SNMCMG1 koosseisu. 25. juulist 15. novembrini kuulub Admiral Cowan Põhja regioonide miinitõrjeüksuse koosseisu.

Sel perioodil võtab Admiral Cowan osa mitmest rahvusvahelisest õppusest ning külastab Vahemere-äärseid sadamaid.

Kuna reageerimisjõud võidakse aktiveerida ka valmidusperioodi lõpus, kestab riigikogu antud mandaat NRF-is osalemiseks tuleva aasta 30. juunini.

Miinijahtija osalemine NRF-11 koosseisus läheb lisaks laeva baaskuludele maksma üle 16 miljoni krooni, mis on ette nähtud kaitseministeeriumi valitsemisala eelarves.

Varem on Eesti NATO reageerimisjõududes osalenud mereväe staabi- ja toetuslaevaga Admiral Pitka, miinijahtijaga Sulev ning demineerimisgrupi ja sõjaväepolitseiüksusega. Aastal 2010 osalevad Eesti, Läti ja Leedu NRF-14 koosseisus ühise jalaväepataljoniga.

Admiral Cowan on esimene kolmest mereväele Suurbritanniast soetatud Sandown-klassi miinijahtijast. 1989. aastal Suurbritannias teenistusse arvatud laeva üleandmist asuti ette valmistama 2006. aasta sügisel ning mullu aprillis heisati laeval Eesti lipp.

Laev sai nime admiral Walter Cowani auks, kes oli Vabadussõja ajal Läänemerel tegutsenud Briti kergeristlejate eskaadri juht. Briti eskaader toetas Eestit Vabadussõjas merelt.

Teine miinijahtija Sakala anti Eestile üle tänavu jaanuaris ning kolmas laev Ugandi on kavas üle anda tuleva aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles