Advokatuur: Silla tegevuses ei olnud huvide konflikti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Sild.
Tarmo Sild. Foto: Toomas Huik

Tarmo Silla kalaäris osalemise eetilisust analüüsinud advokatuur leidis, et juristi tegevuses ei olnud huvide konflikti.

Justiitsminister tegi 29. juulil Eesti Advokatuurile kirjaliku pöördumise, paludes advokatuuri juhatusel anda hinnang, kas vandeadvokaat Tarmo Silla tegevus õigusabivälises ettevõtluses on olnud vastavuses advokatuuriseaduse ja advokaadi kutse-eetika nõuetega, viitega võimalikule huvide konfliktile.

Samuti palus justiitsminister kaaluda aukohtumenetluse algatamist vandeadvokaat Silla suhtes.

Äripäev kirjutas möödunud nädalal, et endise keskkonnaministri Villu Reiljani endine advokaat Tarmo Sild juhib aastaid kalafirmasid, mis said Rahvaliidu ministeeriumitelt suurema osa rahvusvahelistest kalapüügilubadest ja miljonites eurotoetusi.

Nüüd koos Reiljaniga kriminaaluurimise alla sattunud advokaadi kalaäri saab alguse kohe pärast tema ülikooliõpingute lõppu, aastatel 2000-2001. Tulevane tippadvokaat Tarmo Sild lõi kaks kalafirmat MFV Lootus ja Lootus Teine ning müüs need edasi välismaalastele, kirjutas Äripäev.

Advokatuur tegi järelepärimise vandeadvokaat Sillale, paludes tal selgitada oma tegevust seoses äriühingutega MFV Lootus OÜ ja Lootus Teine OÜ ning osalemisega Eesti delegatsiooni koosseisus rahvusvaheliste püügiorganisatsioonide NAFO ja NEAFC aastakoosolekutel.

Samuti pöördus advokatuuri juhatus justiitsministri poole palvega esitada 5. augustiks 2008 advokatuuri juhatusele dokumendid ja andmed, kust nähtuks, millal, kelle poolt ja milliseid ülesandeid on riik vandeadvokaat Tarmo Sillale andnud, millisel alusel ning millised olid talle riigi poolt antud volitused ja instruktsioonid.

Advokatuuri juhatuse 5. augustil 2008 toimunud istungi lõpuks ei olnud palutud informatsiooni justiitsministeeriumist laekunud.

«Advokatuuriseadus võimaldab advokaatidel kuuluda ettevõtete juhatusse ja nõukogusse ning paljudele advokaatidele on antud luba neisse kuulumiseks. Advokatuuri juhatuselt vastava loa taotlemisel annab advokaat alati kinnituse, et tema tegevus ei ole vastuolus advokaaditegevuse üldpõhimõtete, kutse-eetika ja heade tavadega ning advokaat võtab endale kogu sellega kaasneva vastutuse,» seisis Advokatuuri otsuse selgituses.

«Tarmo Sild küsis 2002. aastal advokatuuriseaduse kohaselt advokatuuri juhatuselt luba toimida MFV Lootus OÜ ja Lootus Teine OÜ juhatuse liikme ja prokuristina, mille ta ka sai.»

Advokatuuri juhatus on selgitanud välja, et vandeadvokaat Sild osales aastatel 2002-2005 Eesti delegatsiooni koosseisus rahvusvaheliste püügiorganisatsioonide NAFO ja NEAFC aastakoosolekutel.

Sild kinnitas advokatuuri juhatusele, et õigusabilepingut riigiga esinduseks kalandusküsimustes ei ole tal kunagi olnud, mingit tasu või hüvitust ta riigilt küsinud ega saanud ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles