Laura Raus: Lukašenka on nagu halb ilm

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Lukašenka koos rahvariides tüdrukukesega Valgevene vabastamise 65. aastapäeva tähistamisel: nõukogulikus stiilis suurejooneline sõjaväeparaad ja riigijuhtide sütitavad sõnavõtud. Minsk, 3. juuli, 2009.
President Lukašenka koos rahvariides tüdrukukesega Valgevene vabastamise 65. aastapäeva tähistamisel: nõukogulikus stiilis suurejooneline sõjaväeparaad ja riigijuhtide sütitavad sõnavõtud. Minsk, 3. juuli, 2009. Foto: AFP/SCANPIX

Majandusreporter Laura Raus käis Minskis uurimas, kuidas elatakse Valge­venes, nõukoguliku korraga riigis, mida juba üle 15 aasta hoiab oma kindla kontrolli all venemeelne president Lukašenka. Sealsed noored opositsiooni ja kodanikuühenduste aktivistid rääkisid talle, et kui ühiskond tõepoolest muutusi tahab, peab kõigepealt muutuma valgevenelaste praegune leplikkus.


Valgevene põhiseadus nimetab riiki demokraatlikuks, kuid valimised on ebaausad ja parlamenti ei kuulu ühtki opositsiooni esindajat. Opositsioonilistes ühendustes osalevad või lihtsalt ametnikega konflikti sattunud inimesed riskivad töökoha kaotuse ja ülikoolist väljaviskamisega. Kui oma vaateid aga tänavale väljendama tulla, ootab peks ja arest.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles