Kesklinn Kangro korstnapühkija kinkijaid ei avalikusta

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korstnapühkija makett
Korstnapühkija makett Foto: Kesklinna valitsus

Tallinna kesklinna vanem ei soostunud ütlema, kes kinkis Tallinnale kahemeetrise pronksist korstnapühkija kuju, mis tahetakse endise Sõpruse kino lähedale Karjavärava platsile 15. maiks üles panna.


«Kui kinkijad soovivad end avalikustada, teevad nad seda ise,» ütles kesklinna vanem Aini Härm.

Ka kuju autor Tauno Kangro ei öelnud, kellelt kingitus tuli. «Tegemist on eratellimusega,» märkis Kangro.

Eesti Kujurite Ühendus saatis täna laiali pöördumise, kus taunib linnavõimude kava liiklusrohkele ja inimtihedale Karjavärava platsile Suur-Karja ja Müürivahe tänava ristmikule kuju üles seda. Sinna sobisid nende meelest väga hästi tuvikujulised teisaldatavad betoontõkised. Samamoodi pole nad rahul, et muinsuskaitsealusesse tsooni püstitatakse kuju, mille loomiseks pole korraldatud konkurssi.

«Tean niipalju, et seal ei ole maksumaksja raha taga ning seda, et nad on selle taotluse esitanud linnakujunduskomisjonile ja see on rahuldatud. Ja kui selline otsus on tehtud, siis mis minul saab selle vastu olla,» ütles Kangro.

Kuju asub praegu veel töökojas ega ole täitsa valmis. «Ta ei ole veel päris selline, nagu ta peaks olema,» möönis Kangro.

Aini Härmi hinnangul on kuju tulevane asukoht hea. «Nimetatud koht linnaruumis vajab väärtustamist ja antud kuju sobib selleks.» Linnaosavanem oli üllatunud, et kujurid tunnevad muret autojuhtide pärast, kes otsekui peaksid vanalinnas lahedalt sõita saama. Kummaline on tema sõnul ka kiitus ajutistele betoontõkistele.

«Et konkurss ei taga lõppkvaliteeti, näitab Vabadussamba saaga,» lisas Härm. Tema kinnitusel on kuju ülesse seadmiseks olemas nii muinsuskaitse osakonna kui linnavalitsuse luba.

Härmi väitel kiitis kuju heaks ka linnakujunduskomisjon, kelle pädevuses pole tema sõnul põhjust kahelda. Ainsana oli komisjonis kuju vastu kujurite ühingu juhatuse liige Terje Ojaver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles