Tallinn vaidlustab lasteaedade tervisekaitsenõuded kohtus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed
Lasteaed Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus otsustas peatada laste sügisese vastuvõtu lasteaedadesse ja lubab kohtus vaidlustada sotsiaalministri määruse, mis karmistas 1. jaanuarist lasteaedade tervisekaitsenõudeid.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula ütles, et linn kavatseb kohtus vaidlustada määruse, sest see seab väga lühikesed tähtajad. «Ehkki määruse seletuskirjas oli, et see ei too omavalitsustele lisakulutusi, toob see meile üle miljardilisi kulutusi ja me ei suuda neid üheksa kuuga täita,» sõnas Pajula linnavalitsuse pressikonverentsil.

«Meie ettepanek on kas lükata määruse täitmise tähtaega edasi või teha nõudeid mõistlikumaks,» lisas ta.

Vastavalt 1. jaanuarist muutunud tervisekaitsenõuetele on Tallinna kõigi vanade lasteaedade nimekirjades juba praegu kirjas liiga palju lapsi. Pajula ütles, et isegi kui kevadel läheb lasteaedadest koolidesse ligi 3000 last ja rühmad ümber komplekteerida, jäävad need ikka veel liiga suureks.

Pajula tõi välja, et tervisekaitsenõuded näevad muuhulgas ette iga nimekirjas oleva lapse kohta ühte ruutmeetrit tualettruumi pinda. «Näiteks 1960-ndatel ehitatud Männimudila lasteaias on WC suurus 9 ruutmeetrit, seega tohib seal rühma nimekirjas olla vaid 9 last. Kokku võib asutuse nimekirjas olla 36 last.» Kui palju seal praegu lapsi nimekirjas on, jättis ta täpsustamata.  

Abilinnapea Taavi Aas lisas: «Linnade liidu juhina ütlen, et see ei ole ainult Tallinna probleem, me monitoorime, millised on teiste omavalitsuste probleemid sellega seoses.» Linnajuhtide hinnangul poleks tohtinud sotsiaalminister kõnealust määrust ilma kohalike omavalitsustega kooskõlastamata vastu võtta.

Uusi lapsi vastu ei võeta

Kuni tervisekaitsenõuete täitmiseni otsustas Tallinna linnavalitsus uute rühmade komplekteerimise peatada ehk sügisel ühtegi uut lasteaiarühma ei avata.

Mida praegu teha nendel lapsevanemal, kelle lapsed sügisel lasteaiakohta vajavad, ei osanud Pajula soovitada: «Ega neil midagi teha olegi. Meie tegutseme selles suunas, me oleme pöördunud sotsiaalministri poole, kindlasti pöördume kohtu poole, et sõnum jõuaks otsustajateni ja sünniksid mõistlikud otsused. Loodan juba alanud protsessist mõistlikke tulemusi.» Ta lootis, et läbimurre tuleb juba enne sügist.

«Kui minister väidab, et Tallinn ei saa keelduda laste vastuvõtmisest ja uute rühmade avamisest, siis Tallinn peab vastavalt terviseameti ettekirjutusele viima laste arvu lasteaedades vastavusse määrusega,» tõdes Pajula. Tema sõnul oleks alternatiiviks kas osa lapsi lasteaiast välja arvata, mida aga ei luba seadused, või mitte võtta kevadel lasteaiast lahkuvate asemele uusi lapsi, mis ikkagi täielikult nõuete täitmist ei taga.

Pajula hinnangul tuleks nõudeid arvestada ikkagi kohal käivate, mitte nimekirja registreeritud laste järgi.

Pevkur peab tülikiskumiseks

Sotsiaalminister Hanno Pevkur teatas, et teeb kõik selleks, et ükski laps ei jääks lasteaiakohata. Muuhulgas on ta andnud terviseametile ülesande pakkuda hiljemalt ühe nädala jooksul välja võimalused olukorra lahendamiseks, et ükski täna Tallinna lasteaias käiv laps ei jääks lasteaiakohata.

«Need tervisekaitse nõuded, mida Tallinn ei ole suvatsenud täitma hakata, kehtivad Eestis juba 11 aastat, pealegi on riik neid nõudeid just hiljuti leevendanud. Minu arvates on häbiväärne, et Tallinn kisub tüli kohas, kus seda pole. On ju elementaarne, et lasteaedades peavad tingimused olema korralikud,» ütles Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles