Henrik Roonemaa: haruldane lill õitseb taas

Henrik Roonemaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Erakogu

Nüüd siis teame, et seekord võttis 133 808 inimest kätte ja hääletas kohalike omavalitsuste valimisel elektrooniliselt. Sõltuvalt tõlgendajast: kas tegutses 21. sajandi kodanikule kohaselt või sõlmis liidu saatanaga.

Iga kord enne valimisi on meil konverentsid, artiklid, raadiosaated ja nii edasi. Et jälle saab e-valida, aga ei tea, kas on ikka turvaline. Kas tarkvara on ikka usaldusväärne? Mis siis, kui keegi kellegi eest hääletab? Kas peaks selle kõigega minema nüüd edasi või peaks minema hoopis tagasi? Ikka ilmub välja mõni välismaa ekspert, kes nimetab meie süsteemi kahtlaseks või lausa ebausaldusväärseks, ja seepeale vastavad kohalikud eksperdid, kes ütlevad, et see ikka nii ei ole.

Esimene e-hääletus toimus meil juba ligi kümme aastat tagasi ja sealt edasi on e-hääletanute hulk ainult kasvanud. E-hääletus ei pea ju olema nagu pandakarupoja sünd või öökuninganna õidepuhkemine, seda võiks võtta sama rahulikult ja iseenesestmõistetavalt, nagu need 133 808 inimest seda tegid. Kes tahab, see kasutab, kes ei taha, see hääletab jaoskonnas või mis iganes meetodil, mis seadusega lubatud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles