Palo: valitsus pole kaheksa aastat venekeelse meediaga tööd teinud

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Vene valijate häälte saamise võti on avatud suhtlemine venekeelses meedias, aga kaheksa aastat on valitsus seda tõde eiranud. See on ka põhjus, miks neil valimistel venekeelsetes piirkondades taas kõrbeti, leidis endine rahvastikuminister Urve Palo intervjuus Postimehele.

Keskerakonna kõrval ei suuda teised parteid venekeelsete valijate hääli püüda. Miks?
Peamine on, et teised erakonnad ei suhtle vene valijaga piisavalt. Seda, et venekeelne meedia ei tunneks huvi tegevuste ja ettepanekute vastu, ei ole tegelikult kuskilt näha.

Teiseks: ma tegin hiljuti analüüsi, kui palju on kantseleides ametis vene nimega inimesi. Peaministri pressibüroos töötab ligi kümme inimest, mitte ühtki vene nimega!

Kolmandaks räägitakse kogu aeg hirmujutte: hakkate õppima gümnaasiumis kohe eesti keeles, mis sellest, et haridussüsteem ei taga põhikooli lõpuks vajalikku eesti keele oskust. Kui samal ajal räägib üks erakond, et meie seda ei tee, siis hakkavadki inimesed oma kõrvu kinni panema ja kuulama seda ühte erakonda.

Peaministripartei jaoks enam head võluvitsa ei olegi, kuidas järsku saaks hakata endale hääli koguma. See on aastatepikkune tegemata töö.

Ja üldse, võimul olevad erakonnad toimetavad siin riigis läbimõtlematult. Venekeelne valija näeb ja kuuleb ainult Tallinna juhtiva erakonna sõnumeid. Võimul olevad erakonnad, kellel on vene meediasse väga hea väljund olemas, venekeelse meediaga enam ei suhtle.

Kas Te usute juttu, et asi on selles, et Savisaar on institutsioon, keda vene valija on valmis isegi pimesi valima?
Ei usu. Jällegi – parempoolsed erakonnad ei suhtle vene meediaga. Nad on arrogantsist jätnud selle võimaluse kasutamata. Kui inimene vaatab PBK-d ja ta ei näe seal Eesti ministreid vaid näeb ainult Savisaart, siis see kinnistabki ta hääle Keskerakonna külge.

Mina ka ei usu. Näiteks enamikus Ida-Viru valdades tulid valimistel võitjaks valimisliidud, milles vene ja eesti nimed vaheldumisi. Tekib küsimus, mida vene valija tegelikult tahab?
Uuringutulemused näitavad, et vene inimestele lähevad esmajoones korda täpselt samad probleemid, mis eesti inimestele: töökohad, toimetulek, lasteaiakohad, turvalisus. Integratsioon on alles kümnendal kohal.

Tahate öelda, et vene valijaskonna spetsiifilisi probleeme ei olegi?
Ei ole, välja arvatud üks – venekeelne haridus. Venekeelne inimene tahab, et tema laps omandaks korralikult emakeelt ja seda mitte ainult kõnekeele tasemel, vaid saaks koolis lisaharidust. Riik on haridusreformis mööda pannud ka sellega, et põhikooli lõpuks ei ole tagatud korralik eesti keele oskus: laps ei ole süüdi, kui ta üheksanda klassi lõpuks korralikult eesti keelt ei oska.

Kui teie soovitust järgida, siis peaks Reformierakond ja IRL vene valijatega suhtlema hakkamise järel lademes vene hääli saama. Usute seda tõesti?
See ei juhtu ühe sõrmenipsuga. See on ikkagi kuude ja aastate töö, alates peaministrist kuni tavaliikmeteni. Aga kui samal ajal tehakse vene koolis reforme nii nagu täna, siis ei aita ka vene meediaga suhtlemine.

Kas te ei arva, et paremerakondadel on vene valija silmis märk küljes – neid ei oldagi valmis enam kuulama, tulgu nad mistahes sõnumiga ja kuitahes avatult?
Teil on mõnevõrra õigus. Kui peaminister on olnud ametis kaheksa aastat ja ei ole praeguseni suhelda soovinud, siis muidugi on raske, kui nüüd järsku muutud avatuks. Nende jaoks enam head võluvitsa ei olegi, kuidas järsku saaks hakata endale hääli koguma. See on aastatepikkune tegemata töö.

Kas Ida-Virumaa vene valija ja Lasnamäe oma erinevad millegi poolest üksteisest?
Vene valija ei ole homogeenne grupp. Nii nagu eestlastegi puhul, peab erinevalt lähenema. Kuulsin eile raadiost inimeste intervjuusid valimistulemustele Narvas. Peaaegu iga inimese esimene kommentaar oli: «Oi kui hea, et Narvas on nüüd opositsioon!». Miks nad Tallinnas nii ei arva, et kui halb, et üks on kogu aeg võimul? Väga raske öelda.

Kui kaua tuleb vene valijaga tööd teha, et Keskerakond seljatada? Jevgeni Ossinovski on Ida-Virumaal kolm aastat järjest tööd teinud, aga ometi Keskerakonda ei võitnud.
Jah, aga ta tegi väga hea tulemuse. Ma tahaks loota, et kui tuleb võimule uus minister ja soovib suhelda vene elanikkonnaga, siis ei ole venekeelne meedia nii palju selga keeranud, et neid enam ei huvita.

Ikkagi, kui kaua vene elanikkonna poolehoiu võitmine aega võtab? Kas üks valimistsükkel või terve põlvkond?
Ei, ei. Alustada tuleks sellest, et kuidas on võimalik, et osa venekeelseid koolilõpetajaid ei oska eesti keelt. See on asi, mis tuleb korda teha – siis väheneks vajadus venekeelset infot anda iga põlvkonnaga. Minu arvates on võimalik kuulama panna päris kiiresti: suhtle nendega, tee oma tööd iga päev. Aastaga kindlasti on võimalik huvi tekitada – ahhaa, ta tahab meiega suhelda!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles