Valgas lükati valimised võitnud Keskerakond kõrvale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakond on tagasi. Endine linnapea Ivar Unt (vasakult) ja kunagine aselinnapea Enno Kase ning maavanem Margus Lepik käisid esmaspäeval sotsidega kohtumisel.
Reformierakond on tagasi. Endine linnapea Ivar Unt (vasakult) ja kunagine aselinnapea Enno Kase ning maavanem Margus Lepik käisid esmaspäeval sotsidega kohtumisel. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgas lükkasid valimised võitnud Keskerakonna kõrvale sotsid, reformierakondlased ning Isamaa ja Res Publica Liit, otsustades koalitsiooni luua.

Aselinnapea kohast peab peale Ilmar Tõlneri loobuma ka keskerakondlane Alar Nääme, kes nentis, et opositsiooni jäämine on löök. «Kindlasti mõjutas, et otsustasime eelmine kord hoopis sotsidega edasi minna,» viitas Nääme sellele, et reformierakondlased võivad solvunud olla.

Ta ütles, et linnapea kohale poleks ta praegu asunud, seda oleks teinud senine volikogu esimees Külliki Siilak.

Endine aselinnapea Enno Kase tunnistas, et on nõus taas sama kohta vastu võtma. «Kui tuli lahkuda, olin kindel, et nii naljalt tagasi ei tule,» naeris ta.

«Keskerakond oli läbirääkimistele tulles viisakas, aga määravaks sai, et meie nimekirjas kandideerijad peaaegu ühehäälselt hääletasid koalitsiooni poolt sotsidega,» ütles Kase, lisades, et sai ka paljudelt tuttavatelt kõnesid taolise soovitusega.

Võimalikke variante veel ei avalikustata

Ülejäänud kohtade jaotust, ka võimalikke variante, veel ei avalikustata. Linnapeana jätkav Kalev Härk sõnas, et Reformierakonna ja IRLiga oli rohkem ühist kui Keskerakonnaga.

«Pole midagi traagilist,» sõnas Heimar Lenk, lisades, et tulevast koalitsiooni aitas luua sõprus sotside ja reformierakondlaste vahel. «Eks nad on vanad sõbrad, valitsenud 20 aastat maakonda ja linna. Loomulikult pole piirilinna vaja üht võõrast jõudu.»

Lenk kinnitas taas, et linnapea kohta nad koalitsioonis enam loovutanud ei oleks. «Need sõnad jäävad jõusse,» lausus ta. «See oli vale samm ja põeme seda praeguse hetkeni. Sotsid olid Valgas enne seda täiesti olematu jõud. Linnapeana oled nähtav, meedias, ja Härk saigi selle koha, kasvatades niimoodi erakonda. Tegime vale käigu.»

Valijad toetavad selgelt Keskerakonda – see sai 2060, sotsiaaldemokraadid 1082 häält. «Sotsid nõudsid võimu, kuigi ei saanud nii suurt valijate toetust,» ütles Lenk.

Leping sõlmitakse järgmisel nädalal

«Ootaks enne koalitsioonilepingu ära. Mine tea, teinekord on pisiasjad ületamatud takistused koalitsioonilepingu sõlmimisel,» sõnas Keskerakonna Valga piirkonna koordinaator Endel Uppin.

«Linnapea koha äraandmise viljad on täna käes. Elus on olukordi, kus nõrgemad teevad hea meelega tugevamale ära.»

Valga 21-liikmelises volikogus jääb koalitsioonile 12 kohta ja opositsioonile 9. Koalitsioonilepingu sõlmivad tulevased partnerid järgmisel nädalal.

Tõrvas peaks täna selguma, kas valimised võitnud IRL valib koalitsioonipartneriks Reformierakonna või Keskerakonna. Tõenäoliselt otsustab IRL sõlmida koalitsioonilepingu Reformierakonnaga.

Otepääl on aga segasemad lood. «Tark ei torma. Jään selle juurde, et korrumpeerunud poliitikuid me enda juurde ei võta. Kui küsida, kas Reformierakond on meie pundis, siis vastus on, et Aivar Nigol ei ole,» lausus valimisliidu Otepää Kodanik nimekirja esinumber ja vallavanema kandidaat Kuldar Veere, lisades, et volikogus võiks kaduda koalitsioon ja opositsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles