Lapsemasid ähvardavad haigused, vaesus ja surm

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16-aastane Jessica Calero ootab meditsiinilist ülevaatust Nicaraguas Jinotega linnas. Tema kodumaal moodustavad alaealised 16 protsenti kõigist sünnitajatest.
16-aastane Jessica Calero ootab meditsiinilist ülevaatust Nicaraguas Jinotega linnas. Tema kodumaal moodustavad alaealised 16 protsenti kõigist sünnitajatest. Foto: AFP/SCANPIX

Aasta jooksul sünnivad üle maailma miljonid alaealised tüdrukuid, kes satuvad sel moel tõsisesse vaesuse- ja surmaohtu või siis tekib neil verinoorelt beebi ilmaletoomisest mõni ränk terviserike, näiteks vaginaalne fistul, selgub ÜRO rahvastikufondi (UNFPA) värskest raportist «Emadus lapsepõlves».

Seda, mida vaginaalne fistul endast kujutab, iseloomustab Briti leiboristist saadiku Linda McAvani sõnavõtt 2008. aastal europarlamendis. McAvan tunnistas, et Addis Abeba fistulikliiniku juures avanenud vaatepilt oli üks kurvemaid, mida ta iial nud.

«Nägime seal noorte naiste järjekordi – tegelikult olid nad kõigest 13- või 14-aastased tüdrukud – ning mööda tänavat voolas sealt, kus nad seisid, uriininire,» jutustas ta millenniumi arengueesmärkide debatil. «Sealt voolas uriini, sest neil oli arenenud vaginaalne fistul, kuna Etioopia äärealadel puudub meditsiiniline sünnitusabi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles