Filmid ja telesaated otsivad teed telerist taskusse

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefon.
Mobiiltelefon. Foto: New York Times/SCANPIX

Telesaadete ja filmide vaatamine suhteliselt väikselt nutitelefoni ekraanilt võib tunduda ebamugav, kuid miljonid inimesed teevad seda pidevalt. Tulevikus kasvab mobiilse televisiooni ja meelelahutuse tähtsus veelgi, kirjutab New York Times.


Hollywoodi filmitööstus paneb juba praegu suurt rõhku mobiilsele meelelahutusele, pakkudes filmiklippe, telesarju ja mängufilme iPhone’i ja teiste multimeediatelefonide kasutajatele.

«Me kõik arvasime, et vaatame tulevikus kassajärjekorras ja koolitundide vahel lühikesi videoklippe,» võttis NBC Universali digitaalse meelelahutuse juht Vivi Zigler kokku filmitööstuse senise arvamuse mobiilse video kasutamisest. Nüüd võib aga märgata pigem neid filmihuvilisi, kes vaatavad oma väikestelt ekraanidelt pikki mängufilme ja eelistavad telesarja klippidele tervet episoodi.

Ärimudelit alles otsitakse


Kuigi võrreldes teleauditooriumiga ja kinopublikuga on mobiilse video vaatajate hulk marginaalne, ei soovi filmitööstus tõusvast trendist mingil juhul maha jääda.

Möödunud aasta viimases kvartalis kasutas video vaatamiseks mobiiltelefoni ligi 18 miljonit ameeriklast. Sellele eelnenud aastaga võrreldes oli kasv pea 40 protsenti. Keskmine vaataja veetis seejuures mobiiltelefoni ekraani ees ühes kuus kolm tundi ja 37 minutit.

Võrreldes traditsioonilise televisiooniga on mobiilse televisiooni vaatajate hulk väike, samuti on lühike video vaatamise aeg. Keskmine ameeriklane vaatab telerit tervelt 153 tundi kuus. Erinevatel andmetel on telekanalid kümne aastaga kaotanud aga kuni 25 protsenti vaatajaskonnast.

USA telehiiglane NBC lubab mobiilseadmete abil vaadata näiteks populaarset telesarja «The Office» («Kontor»), pakkudes seda seejuures tasuta. Üha enam kardetakse aga, et ehk sõltutakse praegu liialt reklaami müügist saadavast tulust ja pakkudes telesarja tasuta, jäetakse raha maha vedelema.

Nagu kirjutab New York Time­s, on suur osa mobiilse televisiooni kasutajaid valinud tasuliste teenuste tee, olgu selleks siis operaatorite müüdavad teenused ja paketid või üha suurem hulk veebifirmasid, kes näidatava eest raha küsivad. Suur roll on siin näiteks Apple’i internetikauplusel iTunes, milles müüdavad telesarjad ja videod on mõneti ummistanud sideoperaatori AT&T andmesidevõrgu.

Igal juhul on tegemist uue ärivaldkonnaga, mis võib ohustada telestuudiote ja -jaamade põhiäri. Hoolitsemaks selle eest, et uus ärisuund tähelepanuta ei jää, teatasid mitmed kohalikud USA telekanalid ühisest ettevõtmisest, mille kaudu hakatakse tulevikus telepilti edastama mobiiltelefonide kasutajatele. Teenuse küpseks saamiseni kulub aga ilmselt veel aastaid.

Hiigelsumma on mobiilse televisiooni arengusse investeerinud tehnoloogiafirma Qual­comm, kes on oma tütarettevõttesse Flo TV paigutanud üle 12 miljardi krooni. Ettevõtte pakutav tasuline teenus lubab AT&T ning Verizoni klientidel vaadata reaalajas telekanaleid nagu ESPN, MTV ja Fox. Samuti on teenus kättesaadav neile, kes soetanud spetsiaalse väikese Flo TV vastuvõtmiseks loodud «teleri».

«Video vaatamine kohast sõltumata on loomulik ja me näeme selle populaarsuse kasvu,» ütles Flo TV juht Bill Stone ajalehele New York Times. Keskmine teenusekasutaja vaatab praegu päevas 30 minutit videot, mis võrreldes telerivaatamisega on väga vähe. Tasuta see kõik kätte ei tule – AT&T kliendid peavad maksma mobiilse televisiooni eest pea kümme dollarit kuus.
Sama palju raha plaanib küsima hakata News Corporation, kelle Bitbopi nime kandev teenus jõuab ameeriklasteni selle aasta jooksul.

Eelmised näited on mõneti niinimetatud Rootsi laua stiilis teenused, kus fikseeritud tasu eest saab klient vaadata nii palju filme, kui jaksab. Loomulikult on nende kõrval ka teenuseid, mis lubavad osta üksikuid filme ja telesarjade osasid.

Lisaks juba mainitud iTunesi kauplusele pakub filme müüa tuntud USA videorendifirma Blockbuster. Oscariga pärjatud filmi «The Hurt Locker» vaatamise eest küsitakse pea neli dollarit ehk 46 krooni. Sarnaselt Eestiski levinud digitv videolaenutusega saab klient filmi vaadata 24 tunni jooksul.

Konkurendiks suur teler

Mitmed telefirmad ei ole suutnud veel veenduda, milline kirjeldatud mobiilse televisiooni ärimudelitest valdavaks saab. Seetõttu on firmadel tules mitu rauda ja nad edastavad pilti nii vahendajate kaudu kui loovad ise teenuseid, mis võimaldavad klientidele personaalsemalt läheneda ja pakkuda ootuspäraseid teenuseid.

Sony Picturesi esindaja Eric Bergeri sõnul kasvab mobiil-TV vaatajate hulk koos nutitelefonide populaarsusega. Suureneb ka ettevõtte enda mobiilse televisiooni teenuse Crackle kasutajate hulk. Selle keskmine kasutaja vaatas keskkonnas videoid kuni 26 minutit. Filmi vaatamist kord alustanutest jõudis lõpuni aga vaid 20 protsenti.

Analüütikute hinnangul on mobiilse televisiooni peamiseks konkurendiks ikkagi kodune teleekraan, mida tunduvalt mugavam vaadata. Sellele on NBC digitaalse meedia juhil Vivi Zigleril panna vastu huvitav fakt – NBC.com-i veebiteenuste mobiilsetest külastajatest kasutab 60 protsenti teenust kodust. Seda isegi olukorras, kus kõrvaltoas on suur teler.

Nii võib väita, et mobiilne televisioon on vähemalt noorte hulgas heaks alternatiiviks olukorras, kus koduse teleri on hõivanud näiteks ema või isa.

Mobiilne televisioon Eestis

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles