Toomas Jürgenstein: mitmekesine luterlus

Toomas Jürgenstein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Jürgenstein.
Toomas Jürgenstein. Foto: PP

Juhtusin üle mitme aasta taas kord lehitsema Hermann Hesse (1877–1962) «Klaaspärlimängu», mis oli 1980ndatel väga populaarne. Tuletan paari sõnaga meelde, et selle rikkalikel mõttemängudel baseeruva raamatu keskseks tegevuskohaks on vaimueliiti ühendav struktuur, Kastaalia, kuhu astumiseks valmistab inimesi ette eliitkoolide süsteem.

Mul oli see raamat Nõukogude sõjaväes kaasas, tean sealt paljusid kohti peast, kuid seekord jäi pilk pidama peategelase Josef Knechti elule külalisena benediktlaste kloostris, kus ta peab huvitavaid vestlusi ajaloole pühendunud paater Jakobusega. Mehi ühendab huvi luterliku teoloogi Johann Albrecht Bengeli (1687–1752) vastu ning mingil hetkel panin tähele, et luterlikku kirikut Hesse romaanis, kus tegevusaega pole määratletud, enam ei eksisteeri:

««Õige,» ütles paater Jakobus. «Te peate siin muu hulgas silmas ka protestante. Nad ei suutnud religiooni ja kirikut küll säilitada, ilmutasid aga puhuti suurt vaprust ja nende hulgas oli eeskujulikke mehi.»»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles