Ansip: idapartnerlusest tuleks vaadata kaugemale

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Liis Treimann / Postimees

Peaminister Andrus Ansip ütles täna riigikogus valitsuse Euroopa Liidu poliitika arutelul, et idapartnerlusest tuleks vaadata kaugemale ning tulevikus peaks Euroopa Liit vähemalt samavõrra pingutama strateegiliselt olulisel Kesk-Aasia suunal.

Ansip märkis, et Euroopa probleemide lahendamiseks on Euroopa tasandi meetmetest kõige olulisem, et õige pea saaks vastu võetud pika-ajaline eelarve, mis muu hulgas lisab Euroopa Liidule kui maailma suurimale arenguabi andjale ja kauplejale ka välispoliitilist kaalu.

Enda sõnul jagab ta nende arvamust, kelle hinnangul määravad Euroopa välispoliitika edukuse ennekõike suhted naabritega, mistõttu ei saa tema sõnul üle ega ümber Euroopa Liidu idapartnerlusest. «Tänaseks on vaid viis aastat tagasi välja käidud ideest – ja see on Euroopa Liidus väga lühike aeg – saanud terve sidemete, lepingute, formaatide, ka lootuste ning ootuste tihe võrgustik,» ütles Ansip.

Tema sõnul ei ole eelseisev tippkohtumine Vilniuses seega kindlasti nagu iga teine. «Euroopa Liidu idapartnerluse riigid on taas olulisel teelahkmel. Nad soovivad teha valiku endisaegse ja euroopaliku, õigusriigi põhimõtetel põhineva majanduse ja ühiskonna vahel,» lausus ta ning lisas, et Eesti suutis samasuguse kannapöörde teha ja nüüd on ka meie saatusekaaslastel võimalus valida parem tulevik.

Samas tuleks Ansipi hinnangul juba praegu vaadata idapartnerlusest veelgi kaugemale. «Euroopa Liit peaks tulevikus vähemalt samavõrd palju pingutama ka Kesk-Aasia suunal. Kesk-Aasia on Euroopale strateegiliselt oluline piirkond ja ka Eestil on siin võimalused,» ütles ta.

Tema sõnul ütles üks kõrge Euroopa diplomaat hiljuti: «Teid usaldatakse Kesk-Aasia piirkonnas, sest teil on ajalooline ühisosa. Teie nõuandeid usaldatakse seetõttu rohkem kui lääneeurooplaste omi.» «Ka minu enda vahetu kogemus kinnitab sama. Kui kõik liikmesriigid panustavad rohkem piirkondadesse, kus neil on näpuotsatunnet läbi jagatud lugude, kogemuse ja usalduskrediidi, võidab sellest kogu Euroopa,» lisas Ansip parlamendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles