Nutt: vaheaegade kuritarvitamise vastu tuleb midagi ette võtta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Nutt
Mart Nutt Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu põhiseaduskomisjoni liikme, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva Mart Nuti sõnul on opositsioon hakanud viimastel aastatel vaheaegade võtmise võimalust kuritarvitama, mistõttu on kodu- ja töökorra muutmine parlamendi normaalse töö tagamiseks vajalik.

Nutt ütles täna menetlusse jõudnud venitamistaktika kasutamist piiravaid ettepanekuid kommenteerides, et kui riigikogu kodu- ja töökorda kirjutati võimalus võtta iga ettepaneku hääletamise eel vaheaegu, ei arvestatud, et seda hakatakse kuritarvitama.

Viimastel aastatel on nii tema sõnul aga läinud, mistõttu on muudatused parlamendi normaalse töö huvides vajalikud. «Kui vaheaegade võimalust ei kuritarvitataks, poleks seda küsimust tõstatunud, kuid probleem on aasta-aastalt süvenenud ja midagi tuleb ette võtta,» ütles ta Postimehele.

Nuti sõnul pole IRLi fraktsioon põhiseaduskomisjoni esimehe Rait Maruste algatatud eelnõu veel arutanud ega muudatuste osas seisukohta võtnud. Samas avaldas ta arvamust, et probleemi lahendamiseks on ka teisi võimalusi.

Kui eelnõu järgi saaks komisjoni või fraktsiooni esimees või aseesimees nõuda edaspidi ühe eelnõu kohta kuni kümme kümne- ja viis kolmeminutilist vaheaega, siis Nuti hinnangul oleks teine võimalus sätestada, et vaheaja võtmise õigus oleks enne lõpphääletust – sel juhul võiks vaheaeg olla isegi pikem – ja muud vaheajad võiksid toimuda kokkuleppel istungi juhatajaga.

«Seda, et opositsioonile jääks enda nähtavaks tegemiseks vähe võimalusi, ma ei usu, sest nähtavaks tehakse ennast ikkagi sõnavõttudega. Vaheaegade võtmisega pidurdatakse üksnes parlamendi tööd,» lisas Nutt.

Põhiseaduskomisjoni esimees, Reformierakonda kuuluv Rait Maruste algatas tänasel lisaistungil venitamistaktika kasutamise võimalusi vähendava eelnõu, mis piirab nii vaheaegade võtmist kui keelab nende muudatusettepanekute hääletusele paneku, mis juhtivkomisjoni hinnangul ei vasta seaduse nõuetele.

Maruste põhjendas oma ettepanekuid sooviga vähendada sihilikku obstruktsiooni riigikogu töös. Tema sõnul on senine kogemus näidanud, et algselt parlamentarismi toetavast võimalusest on Eestis puuduliku regulatsiooni kaudu saanud algidee eitus ehk ebakonstruktiivne meetod, mis toob kaasa ebamõistlikud aja- ja ressursikulud.

Opositsioon on viimastel aastatel venitamistaktikat kasutanud valdavalt riigieelarve, aga tänavu suvel ka näiteks põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning paari aasta eest pensioniiga tõstva eelnõu menetlusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles