Langi umbusaldamine kukkus riigikogus läbi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu ei toetanud täna 40 Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE), Keskerakonda ja demokraatide ühendusse kuuluva saadiku algatatud umbusalduse avaldamise nõuet kultuuriminister Rein Langile.

Lang ütles riigikogus, et luges umbusaldusavalduse teksti teatava üllatusega. Ministri sõnul on umbusaldajad teinud tema ajakirjandusele antud kommentaaridest järelduse, et ta on poliitiliselt sekkunud viimased paarkümmend aastat sõltumatult tegutsenud ajalehe toimimisse. Põhiline järeldus on tema sõnul tehtud sellest, et ta kohtus oma kabinetis SA Kultuurileht juhataja Toomas Väljataga ja Sirbi peatoimetaja kohusetäitja Kaur Kenderiga.

Lang: nimelistest koondamistest polnud juttu

Langi sõnul olevat ta väidetavalt valetanud, et sellist kohtumist pole toimunud. Enda sõnul pole ta seda kunagi aga väitnud. «Ma ei ole iseseisvalt läinud ajakirjandusele teatama, et niisugune kohtumine on toimunud. Kui ajakirjanik selle kohtumise kohta küsis, ma talle ka vastasin. Kinnitan siinkohal veel kord, et sellel kohtumisel räägiti SA Kultuurileht eelarvest,» lausus ta ja lisas, et ka Väljataga on kinnitanud, et kohtumisel ei olnud juttu nimelistest koondamistest, vaid ümberstruktureerimise rahalisest poolest ehk sihtasutuse 2014. aasta eelarvest.

Kui mina jään selle hammasrataste vahele, olgu peale, aga kellelgi peab olema võimalus Eestit muuta.

«Lükkan tagasi kõik süüdistused valetamises ja kinnitan veel kord, et ma ei ole sekkunud SA Kultuurileht nõukogu ega juhatuse tegevusse. Kõik otsused, mida SA on langetanud nii juhatuse kui nõukogu tasemel, on tehtud vabas õhkkonnas ilma minu või minu erakonnakaaslaste poolse surveta,» kinnitas Lang riigikogus.

Lang ütles ka, et oleks võinud käituda teisiti ja sihtasutuse tegevusse sekkuda. Ministri sõnul oleks tal seaduslikult õigus sekkuda, öeldes nõukogu liikmetele, kuidas nad peavad asju ajama, ning kui nad sellega ei nõustu, saaks ta anda kirjaliku korralduse ühel või teisel viisil hääletada või ka nõukogu liikmed välja vahetada ja nimetada asemele inimesed, kes ministri poliitikat järgiks. «Sihtasutuste juhatajad ei võta suuniseid ministritelt, vaid nende üle teostab järelevalvet ja annab korraldusi üksnes sihtasutuse nõukogu. Nii on seaduses asi sätitud,» märkis Lang.

Lang: sekkumine poleks minu stiil

Ta kordas, et oleks võinud kogu mängu Sirbis katki vilistada, öelda Kultuurilehe nõukogu esimehele Urmas Klaasile, et Kenderi kandidatuur ei lähe läbi, ning anda juhatusele vastavad suunised. «Ma ei pidanud võimalikuks sekkuda, nii nagu ma ei pea täna, eile ega ka homme võimalikuks sekkuda eraõiguslike sihtasutuste igapäevasesse töösse – sellel ei oleks mõtet,» ütles Lang, kelle sõnul võiks ta vastasel juhul asuda komplekteerima ka teatrite näitlejaid-lavastajaid, määrama kuraatoreid või koostama kontserdikavu. «See ei kuulu kindlasti minu stiili hulka.»

Langi hinnangul on praeguseks tekkinud kummaline olukord: kultuuriministri haldusalas toimub keemisprotsess, kus loomeliidud süüdistavad teda selles, et ta sihtasutuse tegevusse ei sekku, parlamendisaalis üritatakse avaldada talle aga umbusaldust, sest ta justkui oleks sihtasutuse kirjastustegevusse sekkunud.

Hiljem saadikute küsimustele vastates avaldas Lang kahetsust, et Sirbi saaga juures on sõna võtnud arvestatavad arvamusliidrid, kes on esindanud kõikvõimalikke vandenõuteooriaid.

«Ei, ma ei ütle, et in corpore Eesti ajakirjandus vassib ja valetab, ma ei ole seda kunagi väitnud ega ei väida ka siin praegu. Aga tuues täiesti kindlas kõneviisis fakte, et Sirbi peatoimetaja määrasid Kristen Michal, Rain Rosimannus ja võib-olla veel keegi Reformierakonna tagatoast, sellisel juhul jah, ajakirjandus on valetanud,» lausus ta.

Lang: ajakirjandus on valetanud

Tema hinnangul on äärmiselt suur probleem, et usaldus ei pea Eestis enam põhinema faktidel. «Kui on võimalik Eestis tekitada olukord, kus sünnivad vandenõuteooriad, mis elavad nädala jagu oma elu, mille sisu on mingisugune poliitiline sekkumine vaba meedia toimetamisse, mis küll hiljem variseb kokku, aga tekitab inimestes mingisuguse fooni, mingi raevu ja viha, mida on võimalik tiražeerida, mida on võimalik õhutada, nagu tänasel päeval me samuti näeme, siis selline usalduse kaotus avaliku võimu esindaja vastu, kelle ülesanne peaks olema sellist õhustikku vältida, on väga kerge tulema,» rääkis ta.

Lang lisas, et kaalub väga tõsiselt, kas tal on üldse võimalik olukorda paremaks muuta ja usaldamatuse õhustikus edasi töötada. «Hetkel on ju tegemist üksnes emotsioonidega, aga emotsioonid on täna Eestis väga liikumapanev jõud,» ütles ta.

Küsimustele võimaliku tagasiastumise kohta vastas Lang: «Eks tõenäoliselt see mõte lõpetada oma tegevus kultuuriministrina külastab mind nüüd mitte üks kord nädalas, aga üks kord päevas. Eks näis, millal see jõuab tegudeni.»

Lang tagasiastumisest: näis, millal see tegudeni jõuab

Ühtlasi avaldas ta toetust nii Kenderile, Väljatagale kui Klaasile ning kinnitas, et ei kavatse Klaasi nõukogu esimehe kohalt tagasi kutsuda. «Ma toetan Sihtasutuse Kultuurileht juhatajat Toomas Väljataga. Ma toetan Kaur Kenderit. Ma toetan Urmas Klaasi. Ma leian, et see tegevus on edasiviiv, mitte tagasiviiv. Kui mina jään selle hammasrataste vahele, olgu peale, aga kellelgi peab olema võimalus Eestit muuta,» ütles Lang.

Küsimuste-vastuste vooru järel esinesid sõnavõttudega fraktsioonide esindajad ning pärast seda pandi umbusalduse avaldamine hääletusele. Langi umbusaldamist toetas 38, samas kui ministri umbusaldamiseks olnuks vaja vähemalt 51 saadiku toetust.

Umbusaldusavalduse algatanud 40 saadikust polnud hääletusel kohal Lauri Laasit, Olga Sõtnikut ja Kalvi Kõva. Lisaks teistele algatajatele toetas ministrile umbusalduse avaldamist ka Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Andres Herkel. Koalitsiooni ülejäänud liikmed hääletusel ei osalenud.

Opositsioonilisel Keskerakonnal on parlamendis 21, SDE-l 19 ja demokraatide ühendusel viis häält. IRLi fraktsiooni kuulub 23 ja Reformierakonda 33 riigikogu liiget.

Umbusaldajad: Lang on valetanud

Umbusaldusavalduse algatanud saadikud panid kultuuriministrile süüks süstemaatilist ja korduvat avalikkusele valetamist, samuti juhtis minister nende sõnul isiklikult Sirbi «ülevõtmist» ehk lehetoimetuse liikmete ebademokraatlikku väljavahetamise protsessi. Kuna Lang keeldus juhtunu eest vastutust võtmast ega astunud ise tagasi, olid nad sunnitud valima umbusaldushääletuse, märkisid nad.

Umbusaldusavalduse kohaselt on saanud erinevates meediakanalites avaldatud materjalide põhjal selgeks, et Lang on varjanud oma puutumust Sirbi toimetuses aset leidnud sündmustega. Saadikute sõnul on piisavalt tõendeid, et minister on teadlikult esitanud avalikkusele nii pooltõdesid kui täisvalesid, püüdes nii eitada, varjata või moonutada oma tegeliku sekkumise ulatust ja selle otsustavat kaalu radikaalseteks ümberkorraldusteks Sirbi toimetuses.

Eelnõu riigikogule üle andnud Mart Meri sõnul lepiti Langi kabinetis kokku Sirbi toimetajate koondamise ulatus ja selleks vajalike rahaliste vahendite eraldamine mitu päeva enne, kui sõlmiti töösuhe Sirbi peatoimetaja kohusetäitjaks pürgiva Kaur Kenderiga. Samas näeb 6. novembrist pärit sihtasutuse Kultuurileht nõukogu otsus ette Sirbi peatoimetaja avaliku konkursi korraldamist järgmisel aastal, märkis ta.

«Minister Langi puutumus sündmustega ajalehe Sirp toimetuses ületab selgelt tema kui poliitilist ametikohta täitva isiku volitusi. Ministri tegevus selles juhtumis on vastuolus demokraatliku õigusriigi põhimõtetega. Allakirjutanute silmis on kultuuriminister Rein Lang usalduse kaotanud,» märkisid saadikud umbusaldusavalduses.

Umbusaldusavaldusele kirjutasid alla sotsiaaldemokraadid Sven Mikser, Eiki Nestor, Indrek Saar, Jaak Allik, Andres Anvelt, Kalev Kotkas, Kalvi Kõva, Helmen Kütt, Mart Meri, Marianne Mikko, Jüri Morozov, Jevgeni Ossinovski, Urve Palo, Heljo Pikhof, Rein Randver, Karel Rüütli, Neeme Suur, Rannar Vassiljev ja Jaan Õunapuu, keskerakondlased Kadri Simson, Valeri Korb, Enn Eesmaa, Eldar Efendijev, Kalev Kallo, Lauri Laasi, Jüri Ratas, Aivar Riisalu, Mihhail Stalnuhhin, Olga Sõtnik, Tarmo Tamm, Priit Toobal, Yana Toom, Ester Tuiksoo, Marika Tuus-Laul, Urbo Vaarmann, Viktor Vassiljev, Vladimir Velman ja Peeter Võsa ning demokraatide ühendusse kuuluvad Inara Luigas ja Rainer Vakra.

Viimati arutas riigikogu umbusaldusavaldust mullu oktoobris, kui opositsioonierakonnad polnud rahul IRLi kuuluva majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi tööga. Toona kukkus ministri umbusaldamine läbi, sest selle poolt hääletas 44, vastu aga 50 riigikogu saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles