Saarts: Reformierakond võiks oma ilmeksimatuse sündroomist lahti saada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Politoloog Tõnis Saartsi hinnangul peab Reformierakond maine parandamiseks lahti saama oma «ilmeksimatuse sündroomist» ja muutma avalikkusega suhtlemise stiili. Võimuliitu ta aga lagunemas ei näe.

Saartsi hinnangul on oluline, et Reformierakond muudaks avalikkusega suhtlemise stiili, et see oleks lugupidavam ning rohkem erinevaid ühiskonnagruppide huve arvestav. «Nn «ilmseksimatuse sündroomist» võiks ükskord lahti saada ja vahel ikkagi tunnistada, et Reformierakonnal pole alati õigus ning kõik Reformierakonna sammud ja poliitikad pole õnnestunud,» leidis Saarts.

«Meenub reaktsioon hiljutisele Riigikontrolli aruandele: isegi kui valitsuspoliitikud polnud paljude järeldustega nõus, võinuks teatud probleeme siiski tunnistada ja nende üle ratsionaalselt arutleda.»

«Pikemas perspektiivis on aga Reformierakonnal praegust langustrendi peaaegu võimatu kiireks jõuliseks tõusuks keerata. Tänane madalseis võib olla seotud ka ebaõnnega hiljutistel valimistel ning mõne kuu pärast võib Reformierakonna reiting paraneda, kuid kindel selles olla ei saa,» arvas politoloog.

Kui IRL oleks soovinud koalitsiooni praegu lõhkuda, siis oleksid nad Rein Langi umbusaldushääletusel teisiti käitunud.

«Võimalik, et esimehe vahetus ja uued värsked näod suudavad Reformierakonna viia 2015. aasta valimistele sellises seisus, et suudetakse vältida vähemalt halvimat. Kuid kas vahetused ainuüksi nägudegaleriis tagaksid valimistel edu, oleneb uutest juhtidest ja laiematest ühiskondlikest ootustest.

Võimuliit ei näi aga Saartsi arvates praegu küll üheski otsast lagunevat. «Kui IRL oleks soovinud koalitsiooni praegu lõhkuda, siis oleksid nad Rein Langi umbusaldushääletusel teisiti käitunud,» viitas ta.

«Samas, kui Reformierakonda peaks tagama veel üks võimas skandaal ning valitsuses olek hakkab väga negatiivselt mõjuma ka IRLi reitingule, siis ei saa välistada, et IRL jätab Reformierakonna üksi valitsema või sunnib neid tegema lähenemiskatseid Keskerakonnale. Mõlemad kaks stsenaariumit oleksid Reformierakonnale üsna ebamugavad. Jääda üksi vähemusvalitsusse oleks aga kindel katastroof,» nentis Saarts.

Reformierakond koguneb nädalavahetusel volikogule 18-protsendilise toetusega, olles riigikogus esindatud erakondadest kõige kehvemal kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles