Kadripäeva tango

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Juur
Mart Juur Foto: Peeter Langovits

Kadripäevaks peavad naistel välistööd tehtud olema ja algust tuleb teha tubaste töödega. Mehed ei tohi kadripäeval töötada, kuna võivad songa saada. 17. sajandist pärineb komme lambalaudas hüpeldes loomi jäljendada. Sellest traditsioonist kasvas välja populaarne paroodiasaade «Su nägu kõlab tuttavalt».

Kadripäeval on soovitav süüa tanguputru, soolaga keedetud herneid ja ube ning juua kadriõlut, mida võib vajadusel tugevdada sortsu poeviinaga.

Kadripäev on nime saanud 20. sajandi teisel poolel Tartus sündinud Kadri Musta järgi. Kadri oli 18-aastane noor haritud neiu, kes ei soovinud abielluda, sest ta oli Kristuse pruut. Legendi järgi olevat Kadri seitse ööd-päeva edukalt vaielnud kunstnik Ervin Õunapuuga, kes saadetud talle kristluse mõttetust tõestama. Kaheksanda päeva hommikul kukkunud väitlemisest rammetu Õunapuu pikali ja jäänud magama, vapper Kadri pärinud võidupärja. Hiljem abiellus Kadri kuulsa Iisraeli kohtuniku Simsoniga, võttis abikaasa perekonnanime ja kolis elama Tallinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles