Henrik Roonemaa: lendav postiljon vs riigirobot

Henrik Roonemaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Erakogu

Kas mäletate veel ulmefilmi «Viies element»? Seal ilmus lennumasinaga hiina toitu müüv vanamees Bruce Willise pilvelõhkujakorteri akna taha ja ulatas talle karbi auravat toitu. See oli 1997. aastal täielik ulme.

Viimase nädala kõige julgem ja suurem tehnoloogiaalane idee pärineb Amazoni juhilt Jeff Bezoselt, kes teatas, et tema internetikaubamaja plaanib millalgi hakata inimestele kaupu kätte toimetama lendavate robotite ehk droonidega. Või vähemalt uurib võimalusi, kas ja kuidas seda saaks teha. Tellid paki, kusagilt hiigellaost stardib selle peale robot, pakike käppade vahel, ja toimetab selle sulle koju ära, poole tunniga alates tellimuse esitamisest.

See on ju veel ulmelisem kui see hiina vanamees ja samas tundub paljudele nii realistlik, et viimane nädal aega on tõsimeeli arutatud, kuidas Amazon oma plaani täpselt teostada võiks, milliseid lubasid, kooskõlastusi ja ilmselt seadusemuudatusi selleks vaja on, kuidas see sobitub Amazoni praeguse ärikorraldusega ja nii edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles