Mandela pärandas uuenenud riigi

, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

95 aasta vanuselt surnud Nelson Mandela, keda ajakiri Time on nimetanud Lõuna-Aafrika George Washingtoniks, on 20. sajandist tänaseni olnud üks tähelepanuväärsemaid poliitikuid.

Apartheidivastase liikumise sümboliks kujunenud Mandela poliitilist tegevust on eeri aegadel iseloomustatud vastuoluliselt – nii vägivallatuna kui ka terroristlikuna. Ta on karismaatiline persoon, kelle visa ja pragmaatilist tegutsemist tunnustati 1993. aastal Nobeli rahupreemiaga ning kellest sai LAVi esimene mustanahaline president.

Koosa rahva hulgast pärit Mandela oli tembu hõimupealiku poeg. Aristokraatlik päritolu lõi liidrile vajalikud eeldused – teda kasvatati aktsepteerima nii juhi tööga kaasnevaid kohustusi kui ka privileege. Tembu traditsioonide kandjana püüdis ta ennast kohandada sündmustega, eelistades lahendusena diskussioone ning kasutades jõudu viimase abinõuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles