Oleg Tesla: Putin näitas oma naljaga austust Eesti vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Tesla.
Oleg Tesla. Foto: Erakogu

Eelmisel nädalal Moskvas pressikonverentsil Venemaa presidendile Vladimir Putinile küsimuse esitanud Paldiski raadio peatoimetaja Oleg Tesla sõnul näitas Putin oma eestikeelse naljaga üles austust Eesti vastu.

Venemaa president Vladimir Putin tervitas eelmise nädala neljapäeval eesti keeles Paldiski raadio peatoimetajat Oleg Teslad. «Eesti on seal, Eesti. Tõsteti üles paber – Eesti,» ütles ta, valides välja järgmise küsimuse esitava ajakirjaniku, vahendas RT. «Küsimus puudutab mitte üksnes Eestit,» rääkis Tesla. «Tere-tere, vana kere,» vastas Putin. «Vana pere,» vastas Tesla.

Tesla hinnangul näitas Putin oma eestikeelse fraasiga «Tere-tere, vana kere», et ta peab suhteid Eestiga Venemaa jaoks oluliseks.

Postimees.ru tegi Oleg Teslaga Putini pressikonverentsi teemal intervjuu.

Oleg, kuidas sa sattusid Putini pressikonverentsile?

Metrooga sõitsin. Aga kui tõsiselt rääkida, siis mulle tuli Venemaa presidendi pressiteenistuselt kutse. Nagu te aru saate, ei olnud mina ainuke, kes sellise kutse sai. Putiniga kohtumisele oli akrediteeritud 1327 inimest ning mina ei olnud ainus, kes seal Eestit esindas. Venemaa presidendi pressisekretär Dmitri Peskov valis, kellele sõna anda, kuid Vladimir Putin võttis aeg-ajalt initsiatiivi enda kätte. Muide, just Putin oli see, kes ütles esimesena: «Eesti seal, Eesti. Tõstsite paberi, mille peal oli «Eesti»». Alles siis sain ma aru, et mulle antakse mikrofon.

Kas küsimus oli juba ette valmistatud?

Muidugi, kuidas siis muidu? Ma ei mõista neid ajakirjanikke, kes küsisid presidendilt kohalike tähtsusega küsimusi, mis puudutasid soojaveevarustust majas või teedeehitust mingis külas. Lõppude lõpuks näitab see lugupidamatust riigipea ja ka teiste ajakirjanike vastu. Kuid ma mõistan Venemaa eripära, sellistel pressikonverentsidel lahendatakse taolised küsimused sageli paari tunniga, nagu juhtus Port Vanino linnast pärit ajakirjaniku küsimusega. Minu küsimus puudutas Vene Föderatsiooni riiklikku programmi, mille eesmärk on soodustada kaasmaalaste tagasipöördumist Venemaale. Selle programmi elluviimise kiirus on selgelt ebapiisav, arvestades kui mastaapne probleem see on. Pea iga neljas venelane avastas 1992. aastal, et ta osutus elama väljaspool oma ajaloolist kodumaad. On tähelepanuväärne, et juba neli päeva pärast pressikonverentsi otsustas Venemaa regionaalarengu ministeerium suurendada selle programmi rahastamist kolm korda. See tähendab, et mu küsimus ei olnud mitte ainult põhjendatud, vaid see osutus väga aktuaalseks.

Mida sa üldse Putinist arvad?

See ei olnud minu esimene kohtumine temaga. Mul on olnud ka varem võimalust osaleda üritustel, kus Putin on ajakirjanikega kohtunud. Mulle on alati imponeerinud tema emotsionaalsus, argumenteeritus ja oskus apelleerida numbritega. Ja see, et ta suudab edasi anda oma isikupära. Viimasel pressikonverentsil suutis ta kõrvaldada ametnike loodud ametliku õhkkonna. Mulle tundus, et keegi ei tundnud tema autoriteedi ees hirmu. Absoluutselt kõik tahtsid talle küsimusi esitada. Ja põnevust, mis valdas mikrofoni saanud inimest, võib mõista.

Sellise neljatunnise otsesaate stsenaariumit ei ole ilmselt võimalik ette valmistada?

Mulle nii tundus. Mind igatahes ei hoiatanud keegi, et mind on sellesse stsenaariumisse sisse kirjutatud. On võimatu lavastada neljatunnist etendust. Ma arvan, et kogu jutt ettevalmistatud stsenaariumist on jama. Loomulikult ei lasta sellistele pressikonverentsidele keda iganes, kuid vaadates akrediteeritud inimeste hulka, siis oli väljavalitud osavõtjate ring väga lai.

Järgmisel päeval pärast pressikonverentsi ärkasid kuulsa inimesena?

Loomulikult, mulle helistati, saadeti SMSe ja võeti Facebookis ühendust. Aga ma arvan, et palju tähtsam on mu küsimuse tulemus. Ja tulemus, nagu ma enne mainisin, on olemas. Isiklik populaarsus huvitab mind vähe. Kui Putin oma naljaga välja tuli, siis ma sattusin hetkeks segadusse, aga otsustasin presidendi tõstatatud nalja teemast konstruktiivselt taganeda. Ma ei taha kommenteerida, kui edukas presidendi «Eesti nali» oli, aga mulle tundub, et esmajoones näitas ta sellega välja austust Eesti vastu öeldes paar sõna eesti keeles. Asjaolu, et ta tahtis vastata Eesti ajakirjaniku küsimusele, näitab, et ta peab meievahelisi suhteid Venemaa jaoks oluliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles