Aasta küsimus

Urve Eslas
, Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Lill
Mari-Liis Lill Foto: A.Peegel

Aasta olulisem küsimus sai küsitud kevadel, kui tähistati loomeliitude pleenumi 25. aastapäeva. «Mis on sellel pildil valesti?» – lause briti näitekirjaniku Tom Stoppardi «Utoopia rannikust» sai näitleja Mari-Liis Lille (30) riigikogus peetud kõnes uue konteksti. Ja selgus, et ta tabas sellega midagi ühiskonnas üsna sügavalt. Oleks olnud raskem täpsemat küsimust leida – või vähemalt nii tundub tagantjärele.

Vastuolusid on ühiskonnas palju, kuid tavaline inimene ja võimuinimene ei saa omavahel sellest millegipärast rääkida. Õigemini, tahaks küll, aga välja ei tule, just nagu poleks esimesel keelt ja teisel kõrvu. Ning siis tekib tunne, et tavalist inimest polegi vaja, et riik saab ilma temata paremini hakkama, ja see on väga paha tunne.

Vahel öeldakse, et olulisem, kui teada õiget vastust, on küsida õigeid küsimusi. Mari-Liis Lille kevadisele küsimusele tõid sügisesed valimised lisaks vähemalt ühe küsimuse veel: miks midagi ei muutu?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles