Aasmäe: Gruusia konflikti põhjustasid Venemaa majanduslikud huvid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks eile Thbilisi peatänaval toimunud meeleavalduse plakatitest.
Üks eile Thbilisi peatänaval toimunud meeleavalduse plakatitest. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti Entsüklopeedia juhi Hardo Aasmäe hinnangul valmistas Venemaa Gruusia operatsiooni pikalt ette ja konflikti põhjused on tema hinnangul eelkõige majanduslikud.

«Vene praeguse võimuladviku suur unistus on saada energeetiliseks suurriigiks,» rääkis Eesti entsüklopeedia juht Hardo Aasmäe intervjuus KUKU raadio Ärataja programmile.

Ta märkis, et praegune peaminister Vladimir Putin kirjutas mõne aasta eest Moskva ülikooli kandidaadi väitekirjas, et kui Venemaast ei saa sõjaliselt ja rahvastikult suurriiki, siis tuleb muutuda energeetika suurriigiks.

Putini unistus sattus Aasmäe hinnangul ohtu, kuna naftarikas Kashastan võttis hiljaaegu vastu otsuse, et aastateks 2011, 2012 viiakse 60 miljonit tonni naftat aastas läbi Aserbaidžaani ja Gruusia. Seda plaani toetavad ka Euroopa Liit ja USA.

«Asjade selline käik ei ole aga sobiv Venemaad valitsevale Gazpromile,» ütles ta.

Aasmäe lisas, et tulevikku vaadates on võtmeküsimuseks, kuidas tekitada Vene rahva enamuse teadvuses pööre, et nad muutuksid arenenud maailmale võrdväärseks partneriks.

Üks võimalus selleks oleks jätkata praegusel kursil ja teha Venemaale väikseid järeleandmisi.

«Kuid ajalugu on näidanud, et see strateegia ei pruugi toimuda,» lisas ta. Teine võimalus on jätta Venemaa isolatsiooni, et nad tunnetaksid Hiina poolt tulenevat ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles