Algab emakakaelavähi vastu võitlemise nädal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi 4000 tööandjat on küll haigekassas isikuid kindlustanud, kuid ei ole neile väljamakseid teinud.
Ligi 4000 tööandjat on küll haigekassas isikuid kindlustanud, kuid ei ole neile väljamakseid teinud. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Eesti Vähiliit, haigekassa ja sihtasutus Vähi Sõeluuringud tähistavad algaval nädalal rahvusvahelist emakakaelavähi ennetamise nädalat Eestis, et juhtida naiste aga ka avalikkuse ja meditsiinitöötajate tähelepanu emakakaelavähi ennetamise ning varase avastamise tähtsusele.

20.-26. jaanuarini kestev emakakaelavähi vastu võitlemise nädal kannab pealkirja «Kingi endale kindlustunne», teatas Eesti Vähiliit BNSile.

Haigekassa saadab tänavu kutsed emakakaelavähi sõeluuringule 1959, 1964, 1969, 1974, 1979 ja 1984. aastal sündinud ravikindlustatud naistele. Uuring on ravikindlustatud naistele tasuta ning kõik kutse saanud naised on oodatud sõeluuringus osalema.

Uuringul osalemiseks ei pea kutse saamist ära ootama, sest uuringule võib registreeruda juba praegu. Selleks tuleb helistada sobivasse tervishoiuasutusse, kus kontrollitakse sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Uuringule minnes tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument, kehtiva ravikindlustuse korral on uuring tasuta.

Igal aastal saab Eestis ligikaudu 160 naist emakakaelavähi diagnoosi. Haigestumuse kõrgpunkt langeb 40.-50. eluaastatesse, kuid haigus tabab üha nooremaid naisi. Emakakaelvähki haigestumuse ja suremuse näitajad on Eestis võrreldes teiste Euroopa riikidega kõrged, oleme esimese seitsme seas. Eestis haigestub sellesse 3,5 korda rohkem ja selle tagajärjel sureb viis korda rohkem naisi kui Soomes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles