Mikser: Parts koperdas siledal maal täiesti õigustamatul moel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser nimetas majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnakasutust Leedu kolleegide aadressil rämedaks ebadiplomaatiliseks purtsatuseks, mis on kahjustanud Rail Balticu protsessis Eesti positsioone.

Mikseri sõnul erineb Eesti arusaam sellest, kuidas Rail Balticu projekt peaks jätkuma, Leedu omast, mistõttu tuleb püüda kõikvõimalike diplomaatiliste vahenditega Leedu positsiooni Eesti omale lähendada.

«Selles valguses on halb diplomaatia kasutada isiklikke solvanguid läbi ajakirjanduse,» ütles Mikser Postimehele ja lisas, et oma «väga rämeda ebadiplomaatilise purtsatusega» on Parts kahjustanud Eesti huve Rail Balticu protsessis.

Tema hinnangul peaks Leedu kolleegidelt vabandust palunud Parts vabandust paluma ka Eesti valitsusliikmete ning nende inimeste ees, kes on samuti Rail Balticu projekti eest seisnud. «Minister on koperdanud siledal maal täiesti õigustamatul viisil,» lausus ta.

Kindlasti ei saa rääkida sellest, et opositsioon Juhan Partsi ministrina toetaks või usaldaks.

Mikser lisas, et Partsi usalduskarikas on juba ammu täis saanud, kuid seda tema valitsusala teemadega nagu raudtee- või lennuliiklus. «Kindlasti ei saa rääkida sellest, et opositsioon Juhan Partsi ministrina toetaks või usaldaks, aga antud teema, ma eeldan küll, et umbusaldushääletusega riigikogu saalis ei päädi,» ütles ta.

Parts ütles intervjuus Wall Street Journalile, et otsuse jätta Vilnius Rail Balticu trassist kõrvale tegi Leedu eelmine valitsus konstruktiivselt, kuid uue valitsuse all on asjad hakanud muutuma. «Leedu valitsuses on jobud (fools),» ütles Parts. «Kui uus valitsus ametisse sai, lasid nad end mõjutada Leedu Raudteest. Leedu valitsus raiskab aega,» lisas ta.

Parts on palunud oma Leedu kolleegidelt vabandust, mistõttu loobus Leedu ka Eesti saadiku väljakutsumisest. Samuti on ministri sõnakasutusest vestelnud Eesti ja Leedu välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles