Kesk-Aafrika Vabariigi missiooni eelnõu läks kooskõlastusele

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kaitseministeerium saatis täna kooskõlastusringile eelnõu, mis annaks kuni 55 kaitseväelasele õiguse osaleda Euroopa Liidu juhitud rahutagamismissioonil Kesk-Aafrika Vabariigis.

Kaitseminister Urmas Reinsalu hinnangul tuleks ELi missiooni raames Kesk-Aafrika kriisile kiirelt reageerida, et hoida ära võimalik humanitaarkatastroof kogu piirkonnas. «Rahvusvaheline üldsus peab reageerima kiiresti, et kriis summutada ning vältida selle tagajärgi, mille lahendamine oleks tunduvalt keerulisem ja aeganõudvam,» lausus ta.

Eelnõu lubab missioonil osaleda kuni 55 kaitseväelasel alates riigikogu otsuse jõustumisest kuni 31. augustini. Eesti kontingendist moodustab enamiku rühmasuurune üksus ja selle toetuselement. Eesti jalaväerühm hakkab tõenäoliselt läbi viima julgestus- ja toetusoperatsioone, et vabastada Aafrika Liidu rahuvalvemissiooni ja Prantsuse üksuseid vahetute operatsioonide läbiviimiseks.

ELi sõjaline missioon Kesk-Aafrika Vabariigis algab veebruaris või märtsis. Eesti üksuse osalemine missioonil on ühekordne, mis tähendab, et pärast neljakuulise rotatsiooni lõppu uut rühma Kesk-Aafrika Vabariiki ei lähetata, selgub eelnõu seletuskirjast. Seejärel annab eelnõu võimaluse panustada ELi missiooni kuni aasta lõpuni maksimaalselt viie staabiohvitseriga.

Kaitseministeeriumi hinnangul kulub operatsioonile hinnanguliselt 2,7 miljonit eurot, mis kaetakse ministeeriumi eelarvest.

Euroopa Liidu välisasjade nõukogu otsustas eile luua kuni 1000 kaitseväelasest koosneva sõjalise missiooni Kesk-Aafrika Vabariigis, mille eesmärk on toetada Aafrika Liidu sõjalise missiooni ülesehitamist, aidata kaasa Bangui piirkonna julgeoleku tagamisele ning luua tingimused humanitaarabi jõudmiseks abivajajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles