Aasta krimka 2013: järelehüüe suurele Fandorinile

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Läinud krimka-aasta, kui võtta aluseks eesti keeles ilmunud krimi ja põnevusromaanid, oli tugev keskmine, kuid ühegi särava sähvatuseta. Puudus pommteos à la «Da Vinci kood» või «Lohetätoveeringuga tüdruk», mis laineid löönuks. Küll aga sai romaanis «Must linn» otsa Venemaa kuulsaima kuritegude lahendaja Erast Petrovitš Fandorini maine teekond, mistap antakse talle aasta parima krimiromaani peategelase auhind postuumselt.

Nõnda ühtlast aastat pole varem ette tulnud. Kümme parimat tuli välja valida veerandsaja hea hulgast. Uusi tulijaid oli – Vince Flynn palgamõrvar Mich Rappi lugudega ja Alexander Söderberg maffiatriloogia avaraamatuga –, kuid valdavalt domineerisid nii-öelda jätkuromaanid tuntud autoritelt.

Siinkirjutaja on paremusjärjestanud krimkasid üle kümnendi ning teinud seda isiklikust maitsest lähtudes, mis tähendab, et kannab personaalset, mitte kollektiivset vastutust kõigi eksimuste eest.


1. Boriss Akunin

«Must linn»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles