Üks läbikombitud võimalustega plaat

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kaljuste
Tõnu Kaljuste Foto: Toomas Huik

Tõnu Kaljuste ja Arvo Pärt said Grammy.

Plaadifirma ECM märgi all ilmunud plaadi «Adam’s Lament» ehk ­«Aadama itk» nimilugu on koorile ja keelpilliorkestrile loodud teos, mille aluseks on Athose munga püha Siluani (1866–1938) venekeelne tekst, kus ta kirjeldab Aadama valu kaotatud paradiisi pärast. «Aadama itk» valmis 2010. aasta Euroopa kultuuripealinna Istanbuli ja 2011. aasta kultuuripealinna Tallinna ühise tellimustööna, esmaettekanne toimus 2010. suvel Istanbulis. Salvestatud on plaat Tallinnas Niguliste kirikus ning esitajateks olid Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Sinfonietta Riga, Tallinna Kammerorkester, Läti Raadio koor ja Vox Clamantis.

Arvo Pärt esitati tänavustel Grammydel auhinnakandidaadiks juba kaheksandat korda. «Aadama itkuga» kandideeris ta veel ka parima nüüdismuusikateose kategoorias. Dirigent Tõnu Kaljuste on samuti varem korduvalt auhinnale nomineeritud ja tänavu nagu Pärtki, kaks korda. Parima ooperisalvestise tiitlile kandideeris Kaljuste juhatatud norralase Stale Kleibergi ooper-oratoorium «Taavet ja Patseeba», kus ta seisis Trondheimi orkestri ees. Kultuuriminister on lubanud teha valitsusele ettepaneku Grammy-võitjaid ka premeerida. Eesti Filharmoonia Kammerkoor on varem võitnud Grammy 2007. aastal samuti parima kooriesituse, Arvo Pärdi «Da Pacemiga», mis salvestati dirigent Paul Hillieriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles