Head ajad muudavad astronoomid rahutuks

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aasta 19. detsembril saatis Euroopa kosmoseagentuur teleskoobi Gaia kosmosesse Vene kanderaketiga Sojuz.  Gaia põhiülesandeks on teha kolmemõõtmeline mudel Linnuteest.
Möödunud aasta 19. detsembril saatis Euroopa kosmoseagentuur teleskoobi Gaia kosmosesse Vene kanderaketiga Sojuz. Gaia põhiülesandeks on teha kolmemõõtmeline mudel Linnuteest. Foto: SCANPIX

Tartu astronoomid tõdesid külmal jaanuariõhtul Tartu tähetornis kohtudes, et astronoomias on praegu head ajad, kuid see ei pruugi sugugi hea olla. Tartu observatooriumi teadurid tutvustasid meie galaktika rahvaloenduse projekti ja rääkisid eestlaste panusest maailma astronoomiasse.

Astrofüüsik, neljakordne isa ja kuuekordne vanaisa Jaan Pelt selgitas kohtumisel, et agarad emad, kes oma lapsi haiguste eest iga hinnaga kaitsevad – ei vii last näiteks lasteaeda, et viiruste eest kaitsta, ja ei lase last õue, kui väljas langeb kraadiklaas alla nulli, sest muidu laps külmetaks ja jääks haigeks – teevad suure vea.

«Inimese keha peab end pidevalt harjutama keskkonnas olevate viiruste ja bakteritega. Kehal peab olema kogu aega mingi probleem lahendada. See on terve lapse tegemise printsiip,» rääkis Pelt. Ta täpsustas, et raskemaid haigusi tuleks loomulikult püüda vältida, «aga jumal hoidku, et väikesed tulemata ei jääks», sest need õpetavad last bioloogilise olendina elama ja keskkonnaga hakkama saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles